Том Пети издъхна след масивен инфаркт

Том Пети издъхна след масивен инфаркт | StandartNews.com

Американският музикант Том Пети почина в понеделник от масивен инфаркт броени дни преди да навърши 67 години на 20 октомври. Според американските медии той е получил масивен сърдечен арест в дома си в Малибу и е бил открит в безсъзнание и без да диша. Той е бил откаран в спешното отделение на болница в Санта Моника. Там Пети е бил поставен на апаратура за изкуствено поддържане на живота, но след това тя е била изключена, защото той не е давал признаци на мозъчна активност, съобщи CBS News.

Пети бе музикант, певец и композитор, свиреше на различни инструменти и продуцираше. Израснал във Флорида, на 17 години напуска училище, за да преследва мечтата си да свири и пее.

Световна известност му донесе работата с групата Tom Petty and the Heartbreakers, както и със супергрупата Traveling Wilburys, основана в края на 80-те години. В втората банда той свири с Джордж Харисън, Боб Дилън, Рой Орбисън и Джеф Лин от Electric Light Orchestra.

Той свиреше класически рок и рокендрол, продаде над 80 милиона албума и през 2002 г. бе приет в Залата на славата на рокендрола.

Миналия ноември Пети заяви, че турнето му, посветено на 40 години сценична дейност, може да бъде последното. В неделя той свири в Сакраменто, щата Калифорния, след като концертът му от 25 август бе отложен.

Трикратен носител на "Грами" имаше няколко големи хита като I Won't Back Down, Free Fallin, Runnin' Down a Dream и American Girl.

В дискографията му са 3 солови албума, 13 с Heartbreakers и 2 с Traveling Wilburys.

Неотдавна той каза пред сп."Ролингстоун": "Вече сме на повече от 65 години. Имам внучка и бих искал да съм с нея, колкото може по-често. Не искам да прекарам живота си в турнета. Това ще ме откъсне за 4 месеца. Когато мислиш за толкова малко дете, това е много време."

Той бе почетен след смъртта си от съзвездие рок величия. "Това е шокираща, съкрушителна новина", каза Боб Дилън. Пол Маккартни изпрати любов към семейството на Пети, а Браян Адамс му благодари за великата музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай