Световен джаз под звездите в София

Световен джаз под звездите в София | StandartNews.com

Едно от най-приятните безплатни събития на открито, фестивалът A to JazZ, ще събере публика за пети път в София. На джемсешъните в Южен парк 2 (зад басейна "Спартак") в три вечери от 17 до полунощ ще чуем без пари някои от най-големите съвременници на великата американска традиция. Всичко започва на 3 юли с хедлайнер Рой Харгрув, един от най-уникалните тромпетисти на всички времена. Той пристига със собствения си биг бенд, с който се справят брилянтно с всеки проект. Носителят на две награди "Грами" всъщност идва за първи път у нас с квинтета си - саксофониста Джъстин Робинсън, пианиста Съливан Фортнър, Амеен Салеем на баса и Куинси Филипс на барабаните.

Преди маестрото ще чуем поп и рок хитове, изпълнени от Славена Даскалова и нейните музиканти. След тях на сцената се качва новата родна формация "Дайо" - свежа комбинация от хип-хоп бийтове и живи инструменти. В първия ден ще забият фънк, блус и соул "Дърти пърчийз" с Иван Лечев, Христослав Галиев-Гальо и невероятните вокалисти Амалия и Емил Минчев.

На четвърти програмата ще открие дуото Sirius& Methodikal - те подгряват публиката с динамичен микс от груви, фънк, хип хоп, соул и джаз. Барабанистът Христо Йоцов ще представи новия си проект с отбор музиканти "Джазбол" заедно с романтичната Белослава. След многото емоции денят ще завърши с гениалното изпълнение на един от от най-успешните саксофонисти в света - Кени Гарет. Той също е със своя квинтет.

От първото си участие с оркестъра на Дюк Елингтън американецът е свирил в десетки формации с емблематични артисти. Пет години е работил със самия Майлс Дейвис. След няколко номинации за "Грами" Гарет най-после го печели с един от 18-те си албума - "Five Peace Band Live" през 2009-та. Музиката на виртуоза е съчетание на класически ритъм енд блус, джаз интерпретации и фюжън и винаги извира от сърцето. Младата ни банда "Фънки миракъл" ще демонстрира жесток фънк и усещане за ритъм на 5 юли, а вокалистът Симо Желязков смайва с глас и харизма. "Bobo & TheGang" са последната българска формация от петото издание на феста. Достоен край на джаз удоволствието ще слага Хосе Джеймс. Американецът ще покори феновете с магнетичния си глас - той ще представи последния си албум Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната певица, която нарича свой учител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай