Стотици се тълпят до Лековития извор. Какво се случи на Дамбалъ

Преданието за полунощ, когато дърветата прошумяват

Стотици се тълпят до Лековития извор. Какво се случи на Дамбалъ | StandartNews.com

Стотици потърсиха изцеление в планинската местност Дамбалъ над Момчилград.

Според местното предание, в нощта срещу 6 май ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и в тях изцеление намират страдащи от заекване, парези, екземи и други болести.

В нощта на Хъдърлез, на Дамбалъ отново се събра море от хора от три държави – България, Турция и Гърция. Те търпеливо чакаха настъпването на полунощ, когато гората прошумява по особен начин, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз преминават над дърветата. Точно в този момент започна ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни бяха потапяни в басейните около чешмата.

Викове и плач огласиха района около култовия връх. Стотици се подредиха около чешмата и мълчаливо чакаха реда си, за да напълнят бутилки с вода от извора.

„Постарахме се да създадем организация и не допуснахме да стане инцидент, въпреки голямото струпване на хора. Благодаря на лесничеите, на служителите на служба земеделие, на полицаите и пожарникарите, както и на общинските служители за създадения ред и организация“, заяви кметът Илкнур Кязим.

Придвижването на хора до извора този път ставаше пеш, за да се избегне струпването на автомобили край извора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай