Понеделник,

Стотици се тълпят до Лековития извор. Какво се случи на Дамбалъ

От: стандарт -
4606
Стотици се тълпят до Лековития извор. Какво се случи на Дамбалъ
A
A
A

Стотици потърсиха изцеление в планинската местност Дамбалъ над Момчилград.

Според местното предание, в нощта срещу 6 май ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и в тях изцеление намират страдащи от заекване, парези, екземи и други болести.

В нощта на Хъдърлез, на Дамбалъ отново се събра море от хора от три държави – България, Турция и Гърция. Те търпеливо чакаха настъпването на полунощ, когато гората прошумява по особен начин, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз преминават над дърветата. Точно в този момент започна ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни бяха потапяни в басейните около чешмата.

Викове и плач огласиха района около култовия връх. Стотици се подредиха около чешмата и мълчаливо чакаха реда си, за да напълнят бутилки с вода от извора.

„Постарахме се да създадем организация и не допуснахме да стане инцидент, въпреки голямото струпване на хора. Благодаря на лесничеите, на служителите на служба земеделие, на полицаите и пожарникарите, както и на общинските служители за създадения ред и организация“, заяви кметът Илкнур Кязим.

Придвижването на хора до извора този път ставаше пеш, за да се избегне струпването на автомобили край извора.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com