Славка Бозукова: Родопите пазят най-големите чудеса на България

"Стандарт" с юбилейна дискусия в сърцето на Родопите

Славка Бозукова: Родопите пазят най-големите чудеса на България | StandartNews.com

Родопите пазят най-големите чудеса на България. Това заяви главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова при откриването на дискусията „Бранд „Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона. Тя се провежда съвместно с община Кърджали в сърцето на Родопите. Форумът от кампаниите „Чудесата на България” и „10 причини младите да останат в Кърджали” събра на 30-ия юбилей на „Стандарт” изпълнителна, законодателна и местна власт, бизнес, научни среди, за да начертае новия бранд за Родопите и новите маршрути за културно-исторически туризъм.

Затова и в поредицата от национални кампании – които се превърнаха в емблема на Стандарт и безспорно донесоха добавена стойност към репутационната ни тежест, Чудесата на България се откроява най-ярко. Тя се превърна не само в мисия на медията, но в кауза на всеки един от журналистите на Стандарт, каза г-жа Бозукова.

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт”

Благодаря ви, че уважихте поканата ни и днес сте отделили от времето си, за да дойдете на дискусията в рамките на най-голямата национална кампания за съхраняване на културното наследство и развитие на културния туризъм - Чудесата на България.  Тя се провежда в знаменателен за „Стандарт“ ден., защото точно преди 30 години се появи едно от медийните чудеса в зората на демокрацията – а именно вестник „Стандарт“.  Първият вестник на цветна партия и то в син цвят, като цвета на демокрацията. Оттогава до днес нашата мисия е да пазим стандартите в журналистиката, но заедно с това през тези 3 десетилетия научихме, че колкото важно е да гледаме към технологиите и бъдещето, не по-малко важно е да пазим паметта на нацията и да защитаваме българските каузи, които обединяват, а не разделят.

Затова и в поредицата от национални кампании – които се превърнаха в емблема на Стандарт и безспорно донесоха добавена стойност към репутационната ни тежест, Чудесата на България се откроява най-ярко. Тя се превърна не само в мисия на медията, но в кауза на всеки един от журналистите на Стандарт.

Днес ние идваме тук, в сърцето на Родопите, в столицата на толерантността, за да отбележим този юбилеен  ден заедно с всички вас, които милеете на културното ни наследство – едни от вас го разравят из руините на времето и го реставрират, други го съхраняват, трети го социализират, четвърти го популяризират, пети то дигитализират. Но е безспорен факт, че с общите ни усилия безценното богатство на Родопите вече не е покрито с историческия прах на 7-те епохи. Обновените светилища, крепости, мостове, църкви, манастири, джамии и текета блестят с нова светлина и привличат все повече туристи, впечатлени и запленени и от запазените традиции на нематериалното наследство, повод за гордост и самочувствие на всеки родопчанин.

Затова и преди всичко искам да благодаря на всеки един от вас, че носи в сърцето си най-българската кауза. И макар времената да са много тежки и трудни, и за култура и туризъм днес най-малко се говори, връщайки се към историята ще открием достатъчно доказателства, че именно културния код на българите е този, който може да ни съхрани, който може да ни запази. И да ни обедини в чудовищното разделение, което като нация преживяваме. Това е кодът, който вие родопчаните носите и за който ще стане дума малко по-късно в нашата дискусия, когато ви представим и най-новия издателски продукт на кампанията ни а именно книгата – „Чудесата на Родопите – 50 легенди“.   

Днешната ни среща ме връща 6 години назад, когато отново благодарение на кмета на Хасан Азис проведохме дискусия в рамките на друга наша кампания - „Да! На българската икономика“. Тя бе изключително резултатна – особено по отношение на темата, която ни е събрала днес: развитието на културно-историческия туризъм. След форума ни Министерство на туризма пусна пътеводител на Чудесата на Източните Родопи, направи регистър на фестивалите, организира турове за чуждестранни туристи, част от които минаха през област Кърджали, създаде специален имейл, на който бизнесът да изпраща идеите си.

Три години по-късно, за втори път се събрахме в Кърджали, за да надградим започнатото и тогава за първи път заговорихме за регионални брандове. Благодаря от сърце на кмета Хасан Азис, затова че прегърна идеята и днес сме се събрали тук, за да представи визията си за развитие на общината през призмата на различните видове туризъм и заедно с всички вас да начертаем бранда „Родопи“.

Безспорен факт е, че област Кърджали пази едни от най-големите чудеса на България. Перперикон отдавна се е превърнал в туристическа визитка на региона, но заедно с него са и перлите Татул,, крепостите Устра и Вишеград. Сред тях е и най-стария златен рудник в Крумовград, неземния Дяволския мост,  уникалната джамия на седемте моми.  Следите от епохите обаче не опират в границите на област Кържали. Шарапаните и в хасковските Минерални бани са все така загадъчни, както и нишите в Глухите камъни.  Тайните на Мезек тепърва ще се разкриват.  Пешерата Утробата пази онази неразгадана енергия, която се усеща и в Дяволското гърло и в Ягодинската пещера. А извън материалното наследство, и Кърджали, и Смолян, и Хасково са общи пазители на нещо много важно – българския дух. Българската толерантност. Чувство за заедност, благодарение на което различията изчезват, за да се настанява онази хармонията между културните ценности, която е магнит за всеки пришълец.

Това е духът на бранда „Родопи“, който искаме да покажем на света и затова сме поканили кметове, представители на бизнеса и културни институции от трите области. Специално място ще отделим и за ролята на музеите, с инициатива, с която ще се опитаме да активизираме сътрудничеството му тях в полза ва младите хора, които искат да се докоснат до историята. Местните съкровищници имат огромна нужда от подкрепа и затова ние им предлагаме да подпишат меморандум за намерения, по силата на който да организират общи инициативи – съвместни изложби, общо промотиране на разкопки. Ние като медия пък се ангажираме със съдействието на министерство на културата да инициираме в НИМ, НАИМ или на подходящо място в София тяхна съвместна изложба.

В рамките на форума, ще говорим и за дигитализацията на артефактите. Ще чуем гласа на едни от най-авторитетните археолози. Ще дадем думата на представителите на работодателските организации, за да споделят къде се къса връзката между бизнес, властта и науката. 

В периода на стартиране на служебния кабинет, когато върху плещите му са стоварени екзистенциални проблеми на нацията, илюзия е да очакваме чудеса от тях по отношение на културния туризъм. Благодаря на г-жа Модева, че в изпълненото с обществено напрежение време, успя да дойде в Кърджали, за да представи  е визията на туристическото министерство за региона. Още повече, че това е първият заместник министър, отговарящ пряко за този ресор във ведомството от няколко месеца.

Безспорна гордост за всички нас българи е фактът, че имаме третата по големина съкровищница в Европа. Дали обаче успяваме да покажем чудесата дори пред европейците? Докато в Европа вече повече от година се подготвят проектите по новата мащабна инициатива - Баухаус, в България приоритет остава само хаоса. На какво могат да разчитат кметовете, бизнеса – отговорът знае един от най-активните евродепутатите по темата – Искра Михайлова, която е от години наш партньор в кампанията и благодаря, че промени програмата си, за да е с нас и днес.  

Искрено се надявам и тази дискусия да е максимално резултатна. Не само с дълга редица от проблеми, които съм сигурна, че всеки от вас ще постави. Но и с предложения и идеи, които могат да допринесат за развитието на регионите и за новия бранд. Това, което аз мога да ви обещая е: Всяка една от тях ние ще запишем по време на цялото ни турне по родопските общини. После ще направим общ регистър на предложенията и още в първите дни на новия парламент, ще ги внесем с надеждата, че ще намерят място в рамките на законодателството. Като специален гост сред нас е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, на когото благодаря за участието във форума и в същото време разчитам, че като една от най-активните групи в парламента, парламентарната група на ДПС ще ни окаже съдействие за това, още повече, че нееднократно той е определял като безспорен приоритет за ДПС запазването на културното наследство и развитието на туризма като фактор за просперитет на регионите.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай