С какво Северозападът ще впечатли милиардера Мъск, ако дойде

Белоградчишките скали в конкурса за новите чудеса на света

С какво Северозападът ще впечатли милиардера Мъск, ако дойде | StandartNews.com

С какво Северозападът ще впечатли милиардера Илон Мъск, ако дойде у нас? Регионът е сред най-бедните в Евросъюза, но пък наистина разполага с уникални природни и културно-исторически забележителности.

Илон Мъск изстреля Белоградчик в Космоса 

Илин Димитров прати специален подарък на Илон Мъск

Белоградчишките скали несъмнено са един от уникалните природни феномени в България. Те получиха и световно признание, като се наредиха на 77-мо място в конкурса от 2009 г., който трябваше да избере новите 7 природни чудеса на света. В надпреварата участваха 260 природни обекта. За скалния феномен гласуваха над 6.5 млн. души от цял свят.

Крепостта "Калето" е една от най-добре запазените в страната и е паметник на културата с национално значение. Носят се много легенди за прочутите скали, така че те наистина може да се превърнат във вдъхновение за създаването на видео игра или сериал.

Скалните образувания, разположени в северозападната част на страната, обхващат огромен по площ регион и векове наред вълнуват човешкото въображение.

И въпреки че Белоградчишките скали са популярна дестинация още от XIV век, далеч не всичко знаем за тях, пише TravelNews.bg.

Днес скалните образувания се простират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Преди 230 млн. години районът на скалите се е намирал на морското дъно. След оттеглянето на водата меките варовици се нагъват в причудливи форми под влиянието на природните стихии.

Белоградчишките скали получават характерния си червеникав цвят от железните оксиди и хидрокисиди, в комбинация със сивите и кремави варовици.

Освен скални образувания, част от Белоградчишките скали са и над 100 пещери. В землището им влиза и скалният комплекс Боров камък, който се състои от малко изследвани светилища. Според легендата, именно от тях душите на мъртвите поемат към отвъдното.

Върху уникалните скални образувания растат естествени бонсаи. Те представляват борове-столетници на по 200-300 години, които обаче са изключително малки. Причината - недостигът на влага и  хранителни вещества. Голяма част от флората в района е включена в Червената книга на България. Представителите на животинския свят са скален орел, бухал, малък лешояд, черен щъркел, вълк, глиган, благороден елен, сърна, сънливец и други.

Крепостта Калето, наричана още Белоградчишка крепост, е построена през III век от римляните, които избират мястото заради възможността да използват естествената защита на скалите. През вековете тя е служила на траки, византийци, българи и турци. Престава да функционира през 1885 г.

Местните власти на Белоградчик решават през 1890 г. да продадат камъните от крепостта, тъй като тя вече не се използва за военен гарнизон. Спасена е от местни овчари, които я преустройват за стопански нужди.

Калето е туристическа дестинация още по времето на цар Иван Срацимир през XIV век. Той имал лятна резиденция в района и обичал да си почива в прохладата на скалите, съзерцавайки причудливите им форми.

Белоградчишките скали явно са впечатлявали и древните обитатели на нашите земи.

Стените на разположената на около 25 км от тях пещера Магура са запечатали рисунки на част от тези причудливи образувания, създадени няколко хиляди години преди Христа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай