Илон Мъск изстреля Белоградчик в Космоса

Общинари бързат да асфалтират улиците, Софийската опера кани милиардера на Вагнер

Илон Мъск изстреля Белоградчик в Космоса | StandartNews.com
  • Общинари бързат да асфалтират улиците, Софийската опера кани милиардера на опера от Вагнер
  • Снимката на Владислав Терзийски впечатли милиони последователи в Туитър и най-големия инфлуенсър в света

Най-влиятелният инфлуенсър в света - собственикът на Туитър Илон Мъск, изстреля Белоградчишките скали в Космоса. Човекът, който само с една снимка на куче в социалната мрежа накара хиляди да инвестират в криптовалутата Dоgесоіn и така вдигна капитализацията й над 20 млрд. долара, който само с едно мръдване на веждата потапя или издига световните пазари, този път погледна едно от Чудесата на България. И накара милиони потребители в Туитър да обърнат внимание на родната забележителност.   

Вниманието на най-богатия човек в света привлече една снимка, направена от българския фотограф Владислав Терзийски. Тя  разкрива уникалността на скалите и историческата крепост "Калето".

Под поста си Мъск написа: "Бях сигурен, че това е в Elden Ring”.

Става въпрос за фентъзи игра, която е пусната тази година на пазара. Действието се развива в алтернативен свят. Играчът трябва да премине през редица изпитания, за да се превърне в следващия лорд на Елден. По пътя си основният герой преминава през планини, скали и подземия, както и през крепости и замъци. Най-вероятно заради това българското природно чудо напомня на Мъск за играта.

Чудо! Мъск се впечатли от Белоградчишките скали, видя фентъзи игра -  Чудесата на България — Новини Стандарт

В режисирането на действието участва и писателят Джордж Р.Р. Мартин, известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи романи. Именно заради това под фотографията на Белоградчишките скали много потребители пишат, че носи усещане за атмосферата от сериала „Игра на тронове“.

"Самата фотография представлява един кадър, който съм го гонил много време, за да случа този хубав изгрев. От една страна гъделът за мен като автор е, че снимката е направила впечатление. От друга страна - това е България. Така че, двоен е кефът, че Илон Мъск е споделил снимката", коментира фотографът Владислав Терзийски.

Туитът на Мъск предизвика незабавна реакция от страна на министъра на туризма Илин Димитров. Точно под коментара на Мъск за природното чудо той написа: "Скъпи Илон, това е в България! Каня те да видиш сам това място.Ние разполагаме с много други уникални забележителности, като една от тях е и най-старото обработено злато в света, което е открито у нас. Ела да видиш!", гласи поканата на Илин Димитров, която той сподели и в личния си профил във Фейсбук. Под поста си той изрази своето очакване с думите: "Е... да видим."

Илин Димитров прати специален подарък на Илон Мъск 

Но историята има и продължение.

Няколко часа по-късно от заведение в региона съобщиха, че Мъск не само ще дойде в България, но и си е направил резервация за 24 април в техния ресторант ONÀ, който се намира в село Стакевци, община Белоградчик.

"Добра нощ, приятели! И незабравима! Изглежда, скоро в нашето скромно селце, ще посрещнем още важни гости! Стискайте палци!Каквото зависи от нас, за да впечатлим тези хора, ще го направим и ще дадем най-доброто от себе си, както винаги! Всичко останало е в ръцете на Община Белоградчик. Нямаме търпение да видим способна ли е тя  да придаде на региона по-приветлив вид, за да посрещнем тези гости с високо вдигната глава, а не да се червим като домати.

Имаме около 5 месеца, което смятаме, не са никак малко време, за да се асфалтира поне главната улица на нашето разбито село и да се подменят едни мижави 200 метра тръба!

Силно се надяваме и вярваме, че сега вече, Община Белоградчик има сериозна причина да превърне родната къща на проф. Виден Табаков /б. ред. българин, който участва в програмата Аполо на НАСА/ в модерен музей, какъвто заслужава да бъде!", пише в съобшението от ресторанта.

„Действително има направена резервация в нашия ресторант от неговия екип“, заяви за TravelNews Яна Руйчевска, един от собствениците. Тя обаче не пожела да съобщи името на човека, който е направил резервацията и дали е подписана с визитка с контакти и телефон.

Новината, че най-богатият човек на планетата ще посети Белоградчик и ще обядва в ресторант в село Стакевци, хвърли в треска цялата държава. Покани към шефа на "Тесла" отправиха и общинарите в Белоградчик, които веднага започнаха подготовка за ремонт на улиците в града, и служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Софийската опера и балет също покани Илон Мъск на свое представление. Милиардерът може да посети традиционния фестивал "Опера на върховете", който се провежда на Белоградчишките скали и да гледа представлението "Рейнско злато" по музика на Рихард Вагнер.

Бабите в Стакевци пък веднага се заеха да му плетат терлици.

Типично по български обаче, социалните мрежи завряха и започна дискусия дали мейлът до ресторант ONÀ е истински или фалшив или пък нарочно заведението си е направило реклама на гърба на милиардера.От самия ресторант по-късно пуснаха втори пост, в който се казва, че не знаят дали писмото е истинско.

„Не сме специалисти и не сме проверявали достоверността на получения имейл. Да не забравяме, че ние не сме IT специалисти, които имат способността да проверят IP адреса, email header, VPN, или там каквото се проверява, за да се установи истинността на имейла. Вчера сме го получили, развълнували сме се и сме го споделили с вас.

Ние сме наясно, че е много възможно имейлът да не е достоверен и това не е проблем за нас. Няма да плачем. Сметнахме, че дори при най-малкия шанс това да е истина, заслужавате да го споделим с Вас. В никакъв случай не е с цел реклама, определено не ни е нужна!  Откакто сме се върнали в България, нашата основна цел е, да помогнем за развитието на най-бедния регион в ЕС. Нашият регион! Вярваме, че поне в това имаме известен напредък. И дано всички проумеят, че не е нужно Илон Мъск да идва, за да ни ни покаже с какво разполагаме и какъв потенциал пилеем!“, обясняват от ресторанта.

Дали Илон Мъск ще дойде в България или не - все още не е ясно. Но едно е сигурно - че ако все пак го направи, той има какво да види - не само красивата крепост и природното чудо – Белоградчишките скали, но и многобройните прекрасни Чудеса на България, които трябва да бъдат показани на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай