Scorpions предизвикват бейбибум във Франция

Scorpions предизвикват бейбибум във Франция | StandartNews.com

Легендарната песен на германските рок титани "Скорпиънс" - Still Loving You, на която едва ли има човек, роден преди 1990-а, който да не е танцувал с любимия си, е на 22-ро място сред най-великите балади в класацията на музикалния канал VH1. Когато парчето излиза през 1984-а, бързо се превръща в голям хит в цяла Европа, но най-вече във Франция, където не само е продаден в 1,7 милиона копия, но и довежда до бейбибум. Около девет месеца след като песента покорява нацията, се отчита необичайно висока раждаемост. Съвпадение? Едва ли, като се има предвид мощните, разтърсващи балади, превърнали се в емблема на първата неанглосаксонска рок група, постигнала международен успех. Не случайно и до ден днешен те продължават да са любими на рок феновете по цял свят. "Скорпиънс" ще изнесат шестия си концерт у нас в неделя, 17 юли, в "Арена Армеец". София е една от спирките в турнето, с което легендите празнуват своя 50-годишен юбилей. Рудолф Шенкер, Клаус Майне, Матиас Ябс, Джеймс Котак и Павел Мончивода ще припомнят и други свои класики като "Rock You Like a Hurricane", "Big City Nights", "Wind of Change" и за пореден път ще докажат защо списание "Ролинг стоун" ги нарича героите на хевиметъла, a MTV - посланици на рока.

50 години са изминали откакто младежите Клаус Майне, Рудолф Шенкер и Матиас Ябс са бродили из улиците на родния Хановер и са обменяли идеи за записи на свои парчета. За тези десетилетия тогавашните млади музиканти успяват да се превърнат в най-успешната германска рок група на всички времена. Точно двадесет и двама музиканти от основаването на бандата до днес са минали през нейните архиви. Честите смени на членове се редуват със скандали, но над всичко стои едно - скорпионите печелят любовта на феновете си с лекота и популярността им естествено и постепенно завладява света. "Забележително е колко добре се справихме и как оцеляхме през всичките тези години, докато рок музиката сякаш излизаше от мода", споделя с усмивка Рудолф Шенкер. Всъщност той е единственият постоянен член на групата, макар Майне да е водещ вокал във всички студийни албуми на групата, а Ябс постоянен член от 1979-а насам.

Рудолф Шенкер е инициатор и двигател на бандата. Като млад той се вдъхновява от "Ролинг Стоунс" и "Бийтълс". Една година след създаването решава тя да се казва "Скорпиънс", защото това име може да й помогне в международен план. Отначало Шенкер е и вокалист, а групата се състои предимно от младежи в ученическа възраст, които са Волфганг Дзиони - барабани, Карл-Хайнц Фьолмер - китари, и Ахим Киршинг - бас китара. Tехните текстове са изцяло на английски език от самото начало, с цел по-бързото популяризиране на групата.

Съществени промени настъпват, когато през 1969 година по-малкият брат на Рудолф Шенкер - Михаел Шенкер, се присъединява към групата на мястото на Карл-Хайнц Фьолмер, а Клаус Майне, с когото са добри приятели, става новият вокалист.

Но сравнително скоро Шенкер напуска - поканен е от ЮЕфО за соло китарист. Това води почти до разпадане на групата (макар че по-късно той ще се върне за кратко, но проблемите му с алкохола му пречат да се задържи, където и да е). През 1973 година единствените останали "скорпиони" Рудолф Шенкер и Клаус Майне предлагат на Ули Рот и неговите музиканти да се присъединят за постоянно към тях. През следващата година следват записи, но и отново кадрови промени.
Следващата голяма крачка е албумът "In Trance" от 1975-а, с който групата печели много фенове в Германия и извън нея. Обложката на плочата на фотографа Михаел вон Гимбут предизвиква скандал,

защото показва женска гръд, при това не в цялост

но някои магазини отказват да я продават. В родината си през същата година те са избрани за най-добрата група. По време на първото си турне във Великобритания през 1975-а "Скорпиънс" изнасят концерт в "деня на лъвовете" в Кавърн Клъб, Ливърпул, където Бийтълс стават известни, а след това и в най-реномираното място в Лондон - Маркет Клъб.

Бандата продължава обаче с провокативните обложки. Върху Virgin Killer от 1976 г. е изобразено напълно голо десетгодишно момиче на име Джаклин. И тази корица предизвиква скандал с нападки срещу групата и цензура в някои държави, след което е направена нова обложка и за известно време плочата се продава с нея.

Тенденцията продължава и с Taken by Force от следващата година. Обложката, изработена от Михаел фон Гимбут, предизвиква недоволство в някои страни по света, поради това, че показва стрелба на двама мъже в гробище, затова в Северна Америка е преиздаден с друга картинка. Горе-долу по това време Улрих Рот е заменен с Матиас Ябс,

който печели кастинг с участието на над 140 китаристи

Така в състав Клаус Майне - вокали, Рудолф Шенкер - ритъм китари, Матиас Ябс - основни китари, Францис Буххолц - бас и Херман Раребел - барабани, Скорпиънс издават "Animal Magnetism" през 1980, който веднага е определен от критиците като връх в кариерата на групата. И тук традицията с провокативните обложки е спазена. Сторм Торгерсън избира да изобрази коленичещо момиче пред изправен мъж. Това е първият платинен албум на скорпионите.

След операция на гласните струни на Клаус Майне следва тавата "Blackout", която бързо придобива легендарен статут. Момчетата вече започват да летят на крилете на славата така сякаш винаги са били там. Следват още албуми, милиони продадени копия, турнета с над 200 концерта.

През 1988 година "Скорпиънс" стават втората западна група, която свири в бившия Съветски съюз (първата е Юрая Хийп през декември, 1987 г.) с десетте си концерта в Ленинград пред 350 000 фенове. След визитата си в СССР издават видео озаглавено To Russia with Love and Other Savage Amusements.

"Нашите родители дойдоха с танкове, ние идваме с китарите си"

казва Клаус Майне в интервю тогава.
На другата година групата се завръща в СССР за участие на Московския музикален фестивал за мир на стадион "Ленин" заедно с "Бон Джоуви", "Мотли Крю", "Скид Роу", "Синдарела", Ози Озбърн и Горки Парк. Първоначално за хедлайнъри са избрани "Бон Джоуви", което се оказва лоша идея, имайки предвид, че "Скорпиънс" вече са били в СССР. Германците излизат на сцената и на практика подлудяват публиката. По-късно Джон Бон Джоуви описва случката: "Скорпиънс" излязоха на сцената като огромни танкове и прегазиха всичко по пътя си."

"Вятърът на промяната" вече духа из Европа и рокаджиите долавят неговия полъх, претворявайки го в една от най-великите си песни - "Wind of Change". Парчето олицетворява политическите промени в Източна Европа в края на 80-те и началото на 90-те години и края на Студената война. По това време скорпионите изнасят концерт в Кремъл по лична покана от президента Михаил Горбачов. Албумът "Crazy World" пък е продаден в милион копия и с това постижение се нарежда редом до звезди от ранга на Nirvana, AC/DC и Guns NТ Roses.

На 21 юли 1990 г. "Скорпиънс" откриват концерта на Роджър Уотърс "Стената - на живо в Берлин" с песента "In the Flesh?". Шоуто по повод падането на Берлинската стена на Потсдамер Плац е може би най-великият спектакъл в историята на музиката. Грандиозните концерти на бандата следват един след друг.

Те са способни да съберат повече от 800 хиляди души на едно място

като изпълнението им на летището в Краков, Полша. Преди това германското правителство ги кани да изпълнят Wind of Change с 166 челисти пред Бранденбургската врата в Берлин на 11 ноември 1999 година, когато се чества 10-та годишнина от обединението на Германия.

Общо "Скорпиънс" са продали над 100 милиона албума и са изнесли над 5000 концерти в повече от 80 страни. Това е най-продуктивната германска група от континентална Европа. Великолепната петорка планираше да сложи край на кариерата си през 2012 година, но това така и не се случи. В началото на прощалното им турне с 200 концерта, легендарните музиканти дори не са си представяли огромния интерес и пълните зали при всяка среща с публиката - въпреки, че е минало много време от златните им години, те изобщо не са били забравяни. Концертите им предизвикваха истински фурор сред милиони фенове от различни поколения.

Германците повлияват много групи и заедно с Ван Хален, "Аеросмит" и AC/DC определят звученето на рока през 80-те. Тяхната музика, песни, смесване на рифове, съчетани с електрическа китара, повлияват на стила на групи, като "Синдарела" и "Металика", които някога са ги подгрявали, и също "Докен", "Деф Лепард", "Скид Роу", "Мотли Крю", "Бон Джоуви", "Айрън Мейдън" и "Гънс ен Роузис".

В края на миналата година "Скорпиънс" отново заеха политическа позиция. Германците изнесоха първия голям концерт в Париж след терористичните атентати, окървавили френската столица на 13 ноември. Всички билети за спектакъла в арена "Берси" бяха разпродадени моментално. Един от емоционалните моменти беше, когато барабанистът на групата подхвана ритъма на Марсилезата, френския национален химн, а многохилядната публика го запя акапелно. 67-годишният певец Клаус Майне заяви на 20-те хиляди фенове, че групата му е пристигнала в Париж с послание за мир и свобода. В навечерието на спектакъла фронтменът изтъкна пред медиите: "Ние трябва да се отнесем с респект към създалото се положение и трагичните събития. В крайна сметка всички се почувствахме застрашени, всички се почувствахме нападнати. А това нарани мнозина от нас!".

"Скорпиънс" е втората западна рок група, която прави концерт в България след промените. На пресконференцията преди първата тяхна изява в София през 1993 година, Рудолф Шенкер казва на журналистите да говорят по-силно, защото той е рок музикант и не чува добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай