Събират забранени БГ песни от Македония

Събират забранени БГ песни от Македония | StandartNews.com

Търсят 10 бона за старите песни, готвят и филм

Забранени или забравени български песни от Македония възкръсват за нов живот. С начинанието са се заели ентусиастите от сдружение "Български Македоно-Одрински Родолюбиви Комитети (БМОРК) "Илинден-Преображение". Те започват дарителска кампания за набиране на средства за издаването на двоен диск с 24 уникални български патриотични песни. Те вече са записани в студиото на БНР в изпълнение на ансамбъл "Гоце Делчев".

"Песните досега не са издавани и е било забранено да звучат в Македония. Те са автентични, взети са от фолклорния сборник на Коста Църнушанов, българин от Прилеп и активист на ВМРО от началото на ХХ век. От 1200 песни в него са подбрани такива, които показват българския характер на Македония", обясни Мирослав Ризински, зам.-председател на БМОРК и член на ръководството на Български Културен Клуб-Скопие (БККС).

В диска присъстват песен за Левски от Кавадарци, за Плевен - от Кичевско, за капитан Бърдарев от Охридско и Стружко, за героя от Костурско Лазар Поптрайков. Към всяка от тях ще има обяснение за споменаваните вътре персонажи и източника, от когото са чути.

За тираж от 2000 диска са необходими 10 000 лв. Всички средства в повече ще бъдат използвани за филм, който да казва историческата истина за българската идентичност на Македония, обясни доц. Александър Гребенаров от Македонския научен институт. Даренията ще се събират на сметката на БМОРК в Първа инвестиционна банка, а повече информация може да бъде получена на мейла [email protected]. Освен граждани в инициативата могат да се включат общини и фирми, предложи Мирослав Ризински. Даренията могат да се правят и чрез купуване на паметни книги, срещу които по-късно ще се получават безплатно дискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай