Събота,

Римска крепост дала името на град Кула

От: Стандарт -
318
Римска крепост дала името на град Кула
A
A
A

Ако сте се запитвали откъде идва името на град Кула, отговорът е много лесен - от античната кула, която се намирала в центъра на града. Той е един от граничните със Сърбия, само на 13 километра от браздата - третият по големина във видинска област.

За римската крепост "Кастра Мартис" пише още през по-миналия век унгарският етнограф и археолог Феликс Каниц. Предполага се, че тя е построена от император Диоклециан в края на III и началото на IV век, за да охранява пътя от Бонония до Сингидунум (Белград). В онази епоха главен център на провинция Мизия е бил град Рациария, който се е намирал до сегашното село Арчар. В Бонония (Видин) пък било разположено малко поделение. Крепостта е била завладявана и от хуни и от авари, но в крайна сметка е укрепена от българите за отбрана на Видинското царство.

"Кастра Мартис" е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на Кула. Тя вероятно е била окрупнена по време на Константин Велики. От стените на така наречения квадрибургий - квадратно укрепление с четири кръгли кули с диаметър 12.5 метра, на места са запазени по 2 метра. Височината на югоизточната кула пък се е запазила до 16.30 метра. През портата се влиза в открит двор по стълба, която е отвеждала до бойната платформа на крепостните стени. Те се издигали на 10 метра височина и са завършвали с тесни бойници. По средата има вътрешен двор с кладенец. Северозападно от крепостта са открити основите на римска баня.

При археологически проучвания се установява, че на същия склон преди построяването на крепостта е съществувало малко трако-римско селище, съществувало от 1-вото хилядолетие преди новата ера.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички