Римска крепост дала името на град Кула

"Кастра Мартис" била построена от император Диоклециан

Римска крепост дала името на град Кула | StandartNews.com

Ако сте се запитвали откъде идва името на град Кула, отговорът е много лесен - от античната кула, която се намирала в центъра на града. Той е един от граничните със Сърбия, само на 13 километра от браздата - третият по големина във видинска област.

За римската крепост "Кастра Мартис" пише още през по-миналия век унгарският етнограф и археолог Феликс Каниц. Предполага се, че тя е построена от император Диоклециан в края на III и началото на IV век, за да охранява пътя от Бонония до Сингидунум (Белград). В онази епоха главен център на провинция Мизия е бил град Рациария, който се е намирал до сегашното село Арчар. В Бонония (Видин) пък било разположено малко поделение. Крепостта е била завладявана и от хуни и от авари, но в крайна сметка е укрепена от българите за отбрана на Видинското царство.

"Кастра Мартис" е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на Кула. Тя вероятно е била окрупнена по време на Константин Велики. От стените на така наречения квадрибургий - квадратно укрепление с четири кръгли кули с диаметър 12.5 метра, на места са запазени по 2 метра. Височината на югоизточната кула пък се е запазила до 16.30 метра. През портата се влиза в открит двор по стълба, която е отвеждала до бойната платформа на крепостните стени. Те се издигали на 10 метра височина и са завършвали с тесни бойници. По средата има вътрешен двор с кладенец. Северозападно от крепостта са открити основите на римска баня.

При археологически проучвания се установява, че на същия склон преди построяването на крепостта е съществувало малко трако-римско селище, съществувало от 1-вото хилядолетие преди новата ера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай