Поп елитът: Мишо, благодарим ти, че те има!

Мишо и Кристина Белчеви бяха сред най-близките си хора на сцената и в публиката. Криси поздрави майка си, която пък черпи за рожден ден на връх празника на християнското семейство

Поп елитът: Мишо, благодарим ти, че те има! | StandartNews.com

Магическите стихове на барда просълзиха 4000

4000 меломани препълниха НДК, за да се насладят на уникално преживяване – юбилейния концерт на Михаил Белчев, с който той гръмотевично празнува елегантните 2 по 35. Любимият бард на България възроди със стиховете, хитовете и харизмата си усещането за златната епоха на родната поп музика. Бляскавото шоу, режисирано от Ники Априлов, изригна в апотеоз на вечния дух – недосегаем от времето, изпълнен с ненакърнимите стойности на изкуството и морала. Мишо още веднъж доказа, че е автентичен гуру, който с финес обединява гилдията и публиката – при това не заради рождената си година, а заради огромния си талант и джентълменското си обаяние. Неслучайно най-големите звезди пяха евъргрийните си по негови стихове, а средностатистически фенове от цяла България, от Берлин, Москва, Париж и Ню Йорк бяха дошли в София специално за спектакъла. "Гледахме Михаил Белчев в "Преди обед" по bTV и веднага влязохме в Тикет портал, но билетите бяха свършили. Тогава намерихме "връзки" с Б.Т.Р и момчетата ни дадоха техните покани", споделиха сънародници от британската столица. Стефан Диомов и неговата вокална група "Петте сезона" също акостираха в София буквално за една вечер и не останаха дори на афтър партито във "Форум", защото трябваше да хванат нощния влак за Бургас.

В деня на християнското семейство Мишо започна с емблематичните "Младостта си отива" и "Не остарявай, любов", с неофициалния химн на София "Булевардът" по строфите на Миряна Башева. След него на сцената се появиха Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян – тримата от десетилетия са свързани с музика, стихове и братство. Мая Нешкова призова зрителите да изпълнят с нея акапелно "Честит да бъде този ден, в който Мишо е роден!". Нели Рангелова излезе и с единствена фраза изля чувствата на съсловието: "Ти ни направи това, което сме – благодарим ти, че те има!". Михаил Йончев, Джина Иванова, Илия Ангелов, Данчо Караджов, Валди Тотев, Кирил Калев, Маргарита Хранова бяха не по-малко емоционални в изпълненията и думите си към Белчев. Искра Радева и Мишо направиха разтърсващ тандем за "Искаш с теб да останем добри познати..." После той почете Мария Нейкова с нейна композиция по стихове на великия Вапцаров. 4000 се просълзиха, когато на екрана изгря усмивката на незабравимия Бисер Киров – друг отдавнашен боен другар на Мишо, който му беше обещал, че където и да се намира, ще бъде до него на юбилейния му концерт. Овации посрещнаха актрисата Кристина Белчева – съпругата и музата на Мишо, майка на сина му Константин. Двамата постигнаха пълна хармония и чувственост с микрофон в ръка – така, както е в живота и общия им репертоар от 33 години насам. Белчев сякаш се обясняваше в любов на жена си: с поглед, с жестове, най-вече – в прекрасните им дуети. Развълнува народа и с "Рождество" – сътворена в чест на наследника му. Но за да изпълни абсолютния шлагер "От много много отдалеч", посветен на Кристина, излезе Константин Белчев – истински модерен артист, който въпреки младенческата си възраст, овладя вниманието на зала номер едно. На финала бащата и синът сляха гласовете си, а после Косьо му каза: "Ако не беше ти, никога нямаше да бъда този, който съм сега". Ръка му целуна и Тодор Георгиев – друг трупащ червени точки младок в афиша.

Стефан Димитров, сътворил музиката на някои от най-големите хитове в гилдията по стихове на Мишо, направи мини моноспектакъл в любимия му френски стил. Към него се присъеди и Богдана Карадочева – съпрузите отдавна са и семейни приятели на Белчеви. Катя и Здравко от "Ритон", другото много близко семейство до домакините, се развихриха в тежкарски шик. Големият Васил Найденов излезе за култовата "По първи петли", а после изгря и Силвия Кацарова, която помоли Мишо да й напише поне една песен за нейния 70-и рожден ден. Б.Т.Р забиха "Мен ми стига, ти си тук – имаш още мойто рамо". "Грамофон" поздравиха възпитаника на арт академията "Черкасов" в Санкт Петербуг Белчев с "Позови меня тихо по имени" на "Любе", а след тях контраадмирал Митко Петев му връчи специален пакет от военните мораци в родината.

Веско Маринов вдигна 4000 на крака със "За теб, Българийо", размахвайки националното знаме и благодарейки на Мишо за всичко, което е направил не само за него, а и за гилдията. Фантастичната Йорданка Христова се развихри с "Ще продължавам да пея" – Мишо пише думите за личния химн на Данчето по музиката на гениалния Хосе Фелисиано. Белчев доказа висока класа с "В полумрака на спомена" – както се нарича и юбилейната му книга с 200 творби, издадена от Дамян Яков. Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев и другите от "Фондацията" поставиха триумфалната удивителна с легендарното парче по стихове на Мишо "Пак ще се срещнем след 10 години – вчера ли бяхме на 22".

4000 аплодираха на крака, като между тях бяха политици, бизнесмени и артисти от всички жанрове. Шефката на парламента Цецка Цачева и нейният заместник Димитър Главчев бяха сред зрителите, Белчеви получиха поздравителни писма и цветя от Вежди Рашидов, Йорданка Фандъкова и още хора на властта. Поне 1000 меломани останаха извън зала номер едно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай