Неделя,

Пол Маккартни иска правата над песни на Бийтълс

От: Администратор -
1275
Пол Маккартни иска правата над песни на Бийтълс
A
A
A

Сър Пол Маккартни иска да си върне авторските права върху песните на легендарните Бийтълс. От месец декември миналата година той е задействал план за това как да се сдобие с правата върху редица песни, които е писал заедно с Джон Ленън. Макар че двамата стоят зад повечето хитове на групата, Маккартни никога не е контролирал излъчванията им, припомня Fortune.

Още от самото начало правата са били притежание на компанията на мениджъра на Бийтълс. След смъртта му тя е продадена, по-късно става собственост на Краля на попа Майкъл Джексън. След нови сделки правата се дават на компанията Sony.

Според американски нормативен документ обаче правата върху авторските песни могат да се искат обратно от създателите им след 56 години от първото им пускане. Този срок важи за парчетата, издадени преди 1978 г. След тази дата срокът пада до 35 години.

Голяма част от песните на Бийтълс са пуснати в първия период, като за него срокът от 56 години изтича през 2018 г. От тогава Маккартни може най-после да държи правата над едни от най-незабравимите хитове на бандата като Come together и Don't let me down.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com