Пенсионираха маестро Табаков

Пенсионираха маестро Табаков | StandartNews.com

Сплотеността в оркестъра не съществува, каза Теодосий Спасов, новият директор на "Музикалната къща БНР"

34-годишният Росен Гергов става главен диригент на радиосимфониците

Личностните разногласия в Симфоничния оркестър на БНР завършиха с пенсионирането на дългогодишния главен диригент Емил Табаков и назначаването на 34-годишния Росен Гергов. Противоречията в една от най-престижните формации у нас датират от няколко месеца, когато част от музикантите излязоха с отворено писмо срещу Табаков, обвинявайки го в неколегиално поведение и конфликт на интереси като изпълняващ едновременно длъжностите главен диригент и шеф на музикалната дирекция в радиото.

Управата на БНР вчера обяви кадровите промени, в които се включва и Теодосий Спасов. Суперкавалджията е новият директор на "Музикална къща БНР", оформена през 2014-а и осъществяваща концертната и звукозаписната дейност на шестте състава на радиото. "Малка забъркана ситуация", така Спасов определи положението на симфониците. Според него проблеми в другите групи няма. "Предстои да събера махалите в оркестъра. Но сплотеността в него не съществува. Някои харесват Табаков, други - не", коментира още Спасов. Анюта Качева, член на Управителния съвет на БНР, обясни, че на Табаков са били предложени добри условия за пенсиониране, които той е приел. Маестрото става почетен диригент на оркестъра и, както беше обещано, неговата "златна палка" винаги ще е добре дошла в радиото. "В живота има вододели, които трябва да се преодоляват, включително и идващите с възрастта. Колкото и добре да работи една организация, тя има нужда от промяна, обновление и нови идеи. Много често това се прави с нови партньори", аргументира се Качева. Относно конфликтите между оркестрантите и маестро Табаков тя коментира: "Творческият процес е колективна работа, която трябва да се осъществява в хармония. Заради запазване на добрия дух, което шестте състава на радиото заслужават, решихме да направим тази промяна. Насочихме се към млади, талантливи имена, които да внесат нова гледна точка."

За Росен Гергов, който живее и работи във Виена, това е първа позиция на главен диригент. По договор той ще поеме 50% от изпълненията на симфониците, което означава между 10 и 12 концерта. Гергов заминава за Виена още на 18, за да учи в Университет за музика и изобразителни изкуства в класа по дирижиране на Леополд Хагер. Две години по-късно изключителният му талант е забелязан от Сейджи Озава. Маестрото го кани на музикалния фестивал Tanglewood, където Гергов получава стипендия за дирижиране от Бостънския симфоничен оркестър и няколко години е асистент и ученик на Сейджи Озава. В биографията си има дълъг списък със световни гастроли и партньорства. Бил е постоянен гост-диригент в Русе, където наскоро дирижира "Кармен" и "Фалстаф". В операта влиза с репертоар от Моцарт до съвременната музика. По ирония на съдбата дебютира пред българската публика през 2012 г. именно по покана на маестро Емил Табаков. Този сезон излиза за първи път в Националния театър на Манхайм, предстои му Deutsches symphonie оrchester в Берлин и словашкия радио-симфоничен оркестър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай