Пазителят на вярата отец Величков

Той създаде най-голямото неделно училище за деца в Родопите

Пазителят на вярата отец Величков | StandartNews.com
  • Деца правят драматизации на старозаветни сцени
  • Той създаде най-голямото неделно училище за деца в Родопите

Един духовник накара децата да отворят сърцата си за вярата и да следват заветите на Христос - отец Николай Величков. Поставен е за служение при храма на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали през 2011 г. Завършва Духовната академия. Роден е в Асеновград, той е бивш национален състезател по кану-каяк.
За по–малко от 10 години успява да превърне историческия паметник в истински действащ православен храм и да създаде най-голямото в Родопите Неделно училище за деца. Поемайки храма, отец Николай се сблъсква и с първите проблеми -
липса на ток, спукани тръби
но не се отказва. Едно от първите неща, които организира след назначаването му от Пловдивския митрополит Николай, е училището по вероучение. „Неделните занимания отварят очите на най–малките за доброто, научават ги на вяра, надежда и любов, показват им пътя към духовното израстване и смисъла на живота – да бъдат полезни за околните”, обяснява свещеникът, който заслужено получи в края на 2019 г. голямата награда "Пазител на вярата" в кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт".
В Неделното училище децата се събират в неделя за два часа в храма. Винаги има какво да им каже - за Рождество, за Спасителя, за Страстната седмица и за Възкресението, за Светото Евангелие. Говорят и на други теми, които интересуват малчуганите, но всичко през призмата на православието.
„Хубаво е, когато хората намират упование в Бога още от млада възраст. Истинската вяра е в душата на човека”, казва свещеникът. Той споделя още, че като се учат децата на благочестие, учат се и техните родители, защото като дойдат децата в храма, зад тях е пълно с родители. Накрая на неделната беседа отец Николай
винаги оставя половин час за въпроси
и децата редовно го изненадват. Според него родителите не обръщат нужното внимание на децата, заети от ежедневните си проблеми и грижи. „Пътят към храма е отворен за всички, трябва духовна смелост да го откриеш и вяра да тръгнеш по него. А детето иска да знае, то иска вниманието на родителя си. Затова не трябва да му се караме, а с любов да му отговорим”, допълва свещеникът.
От няколко години възстановеният средновековен храм „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали има църковен живот. След няколко века прекъсване, на неделните литургии се събират миряни и децата им не само от кварталите Веселчане и Възрожденци, но и от други райони на областния град. В храма вече са кръстени много деца, идват семейства не само от Източните Родопи, но и от Асеновградско, Хасковско и Пловдивско. Много са двойките,
пожелали да се венчаят под купола на църквата
На 29 септември 2019 година тържествено е открита поредната учебна година в Неделното училище. От рано църковният двор е изпълнен с деца и родители, а денят започва с обща молитва. Някои от децата за пръв път прекрачват прага на храма, а други от няколко години идват, за да обогатят знанията си, за да научат повече за своята религия и своя род. Юлислав, който вече 6-та година е в Неделното училище, разказва, че се учат и да помагат. Момчето, заедно със свои връстници, е било на Атон, участвало е и в театрални постановки в края на всяка учебна година. Йоана споделя, че научават интересни моменти от живота на светците, а Бояна обяснява, че за нея особено вълнуващо е, когато всички заедно шарят великденски яйца в двора на църквата.
„И двете ми деца посещават Неделното училище. Най-ценното е, че децата се учат да бъдат приятели, да прощават. Всичко става неусетно, без натиск те неусетно усвояват добродетелния пример”, казва майка на момчета на 5 и 9 години. „Във време, когато се натрапват изопачени представи за начин на живот, когато материалното се поставя над духовното, ако ги няма хубавите примери за достойно поведение, за благородство и сила пред препятствията в ежедневието, ние сме изтървали децата си. Затова е нужно не само любов в семейството, но и обединението н
и около Неделното училище, където децата са напътствани от отец Николай”, смята баща, чиято 11-годишна дъщеря за втора година посещава училището.
В Неделното училище се
обучават близо 150 деца от 6 до 18 години
Всяка неделя богослов и отец Николай Величков преподават знания на децата за християнската религия, както и основите и историята на вярата и християнските ценности. Родопчанчетата, изучаващи православното християнско вероучение, представят драматизации на старозаветни сцени от библейската история, те участват активно в подготовката на големите празници Коледа, Богоявление, Великден. За децата изключително духовно изживяване е поклонението в Атон и посещение на манастира "Св.Св.Кирик и Юлита" край Асеновград, митрополитския храм „Св. в
мчца Марина” и катедралния храм „Св. Успение Богородично” в Пловдив. В края на всяка учебна година, завършвайки, децата получават специални свидетелства.
От 2012 година децата от Неделното училище по вероучение към храм „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали изпращат
послание за Рождество Христово към връстниците си по света
за мир и любов по света.
„Повече от два месеца нашите възпитаници се готвят за този момент, научават много за раждането и живота, за Спасителя, за красотата на света и християнските добродетели”, разказва отец Николай Величков. За трета поредна година в Богоявленския ритуал в Кърджали участват и деца от Неделното училище. Момчетата скачат за кръста в специален басейн в двора на манастирския комплекс.
На Велика събота вече е традиция децата от Неделното училище при средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали да боядисват Великденски яйца. Малчуганите правят това заедно със своите приятели и родители. „Боядисването на яйцата през Страстната седмица е един от най-важните моменти в обредността, но когато това става в двора на храма, носи още по–силен смисъл", споделя отец Николай Величков.
Много и различни са инициативите на децата от Неделното училище.
Преди няколко години за първи път
12 момчета, подстригани за иподякони
посещават светите места в Атон. „Бяхме в няколко манастира в Света гора: българския „Св. Великомъченик Георги Зограф”, манастирите „Ватопед” и „Кутлумуш”, както и в столицата на Атон - Карея. За децата това беше изключително духовно изживяване”, споделя свещеникът.
На 1 ноември 2014 г. е открита двуетажната сграда на Неделното училище. На Еньовден 2016 от Пловдивския митрополит Николай е осветена и просветителска духовна зала, построена изцяло със средства от дарения и с доброволчески труд на миряни от Кърджали.
Свещеникът в храма отец Николай Величков проявява голяма активност. Неделното училище е само част от голям архитектурен ансамбъл, който предстои да бъде открит в скоро време. Идеята е манастирът, освен исторически паметник, да стане духовен център на Източните Родопи, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай