Оскари за Чудесата на десетилетието

Българският еврокомисар Мария Габриел отличава днес 10-те символа, станали културно-исторически атракции

Оскари за Чудесата на десетилетието | StandartNews.com
  • Юбилейна церемония на "Стандарт" дава старт на поредица събития за 1340 години България

  • Българският еврокомисар Мария Габриел отличава 10-те символа, станали културно-исторически атракции

Топ 10 на Чудесата на десетилетието ще награди българският еврокомисар Мария Габриел. По покана на "Стандарт" тя идва специално в София за юбилейната церемония от най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България".

В тържественото събитие, което се провежда на 19 март в столичния хотел "Маринела" ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов, посланикът на Мароко у нас Н.Пр. Закия Ел Мидауи, кметове на над 10 града, историци, археолози, общественици.

Церемонията ще се проведе при 30% заетост на зала "София" и при спазване на необходимата дистанция и всички мерки за дезинфекция и безопасност. 

В юбилейната 10-а година кампанията "Чудесата на България" се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра". Неин президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго. Кампанията "Чудесата на България" е носител на голямата награда на "Европа Ностра" за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. По време на церемонията специално обръщение към българите ще направи изпълнителният директор на "Европа Ностра" Снежка Михайлович.

Топ 10 на тазгодишните лауреати са определени след едномесечно гласуване от читателите на "Стандарт". Допълнителен критерий бе превръщането на чудесата от археологически обекти в културно-исторически атракции, които всяка година се посещават от хиляди наши и чужди туристи. В юбилейната 10-а година отличаваме 10-е емблематични чудеса, превърнали се визитни картички на България пред света и повод за огромна национална гордост. С тържествената церемония "Стандарт" дава старт по серия от събития за 1340 години България.

Кампанията "Чудесата на България" бе създадена с откриването на мощите на Св. Йоан край Созопол. Тя си постави за цел да запази българския код и да изтрие праха от историческите обекти като ги направи европейски туристически атракции.

10 години по-късно обновените дворци, крепости, паметници, светилища и манастири блестят с нова светлина и всяка година събират възхищението на стотици хиляди български и чуждестранни туристи. За цялото десетилетие Чудесата от славното ни минало останаха единствената обединителна кауза за българите, повод за национална гордост и самочувствие.

Улисани в чудесиите на десетилетието, които едва преживяхме, пропуснахме голямото чудо, което се случи: България се завърна на картата на европейското културно наследство, там където й е било отредено мястото още от най-дълбоката древност - със своите на 57 000 артефакта от 7 епохи и трето място в богатата съкровищница на Европа след Гърция и Италия.

Какво направихме за десетилетие?

Кампанията "Чудесата на България" бе сред инициаторите за създаването на Министерството на туризма, помогнахме за осигуряване на финансиране на десетки обекти, популяризирахме работата на археолозите и научните и музейни работници, на неправителствените организации, направихме над 50 дискусии с участие на изпълнителната, законодателната, местната власт и бизнеса за социализация обектите, проведохме десетки открити уроци по родолюбие в училищата из страната, бяхме партньори на Министерството на културата и посолството на Франция в проектите за Лувъра, работихме заедно с ЮНЕСКО за всичките проекти за нематериално наследство, които се включиха в световното културно наследство, разработихме десетки маршрути за културен и поклоннически туризъм.

Положихме основите на Балканските чудеса, представихме културното ни наследство по време на най-големите туристически изложения, участвахме в разработването на проекта за дигитализация на наследството ни. Разкрихме Чудесата на България пред евродепутатите и еврокомисарите. Алманахът "Чудесата на България" вече е в десетки университетски библиотеки в САЩ, Русия, Китай, Италия, Германия, Нидерландия, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Хърватия, Азербайджан, Виетнам, Южна Корея, Мароко и Египет.

Стартирахме 2021 г. с нов проект - уникалната книга "40 легенди за Чудесата", в която за първи път събрахме неразказаните истории за най-знаковите обекти и символи на българското наследство. 

Получихме десетки отличия от централната власт, от посолства, от общини, от бизнеса, от научни среди и от неправителствени организации. Ние, от своя страна, всяка година даваме отличия за всички тези, които пренасят историята в настоящето и бъдещето.  Ще продължим да правим всичко това и занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай