Петък,

Орлин Атанасов събира приятели в НДК

От: Администратор -
2242
Орлин Атанасов събира приятели в НДК
A
A
A

Класика и джаз се срещат в Новогодишния музикален фестивал

Световният ни бас излиза на 18 декември в зала 1 със сопраното Таня Иванова, тенора от Грузия Михаил Шешаберидзе и баритона Венцеслав Анастасов

Световният ни бас Орлин Анастасов, заедно с плеяда звезди, ще бъде един от акцентите на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Събитието под наслов "Орлин Анастасов и приятели" ще бъде на 18 декември от 19 ч. в зала 1. Грандиозният концерт включва арии, ансамбли и хорове из опери на Верди, Мусоргски и Чайковски, изпълнени и от сопраното Таня Иванова, 31-годишния тенор от Грузия Михаил Шешаберидзе, баритона Венцеслав Анастасов.
На сцената водещите световни певци ще музицират със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" под диригентството на Мартин Пантелеев.

Друг наш световен оперен глас, сопраното Александрина Пендачанска, ще открие престижното международно събитие на 2 декември от 19 ч в зала 1. "Програмата на фестивала тази година е подредена така, че да обхване всякаква аудитория с акцент върху младите хора и да изпълни възпитателната функция на класическата музика", каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Друг интересен акцент е съвместният концерт на Рут Колева и "Карандила" на 5 декември от 21.30 ч в зала 3, който ще се проведе в много интересен формат - смесица от жанрове и стилове. За горещите любители на различната музика ще има за всекиго по нещо. Етноджаз формацията "Еструна" ще огласят зала 1 на 5 декември.

В това издание на традиционния фестивал ще участват музиканти от доста страни - Италия, Испания, Люксембург, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия и Великобритания. Трио "Озирис" от Холандия ще изпълнят пиеси от Бетовен и Менделсон на 9 декември в зала 6. Между 23 и 30 ноември в зала 7 и 9 ще има майсторски клас на фондация "Дарина Такова".

БЛИЦ

Мартин Пантелеев: Форумът е изключителен шанс за меломаните

- Господин Пантелеев, какво бихте казали за тазгодишното издание на фестивала?
- Аз съм дълбоко впечатлен и за мен е чест да съм част от този фестивал. Бих искал да кажа предимно на общата публика, както и на всички меломани, че това са събития, които много рядко могат да бъдат видени. Особено в трудната културна обстановка у нас. За България това е един изключителен шанс. Който и концерт да изберете, няма да сбъркате, защото във всеки един от тях се крият изключителни идеи и имена. Поздравявам и брат ми Веско Ешкенази, защото по-голяма част от програмата беше направена от него.

- По какъв начин бихте преоткрили света на класическата музика за тези, които не я слушат?
- Съвсем нормално е различната музика да е трудна за оценяване. Това е една мисия, но никога не е късно да започнат да се научават да усещат красотата на нашето изкуство. Задачата е трудна, но ние се опитваме по обикновен начин да обясним красотата на това изкуство. Ако някои хора не биха възприели по-тежките класически концерти, то има достатъчно голям избор от разнообразна музика.

- Какво бихте казали за любителите на джаза?
- Концертът на 4 рояла, който е предвиден за 20 декември от 20 ч в зала 1, ще бъде нещо изключително. Иван Янъков, Георги Черкин, Ачо Заберски и Живко Петров ще изпълнят творби на Бах, Рахманинов, Гершуин и Пиацола. Зрителите ще могат да чуят джаз от световна класа.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички