Орлин Атанасов събира приятели в НДК

Орлин Атанасов събира приятели в НДК | StandartNews.com

Класика и джаз се срещат в Новогодишния музикален фестивал

Световният ни бас излиза на 18 декември в зала 1 със сопраното Таня Иванова, тенора от Грузия Михаил Шешаберидзе и баритона Венцеслав Анастасов

Световният ни бас Орлин Анастасов, заедно с плеяда звезди, ще бъде един от акцентите на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Събитието под наслов "Орлин Анастасов и приятели" ще бъде на 18 декември от 19 ч. в зала 1. Грандиозният концерт включва арии, ансамбли и хорове из опери на Верди, Мусоргски и Чайковски, изпълнени и от сопраното Таня Иванова, 31-годишния тенор от Грузия Михаил Шешаберидзе, баритона Венцеслав Анастасов.
На сцената водещите световни певци ще музицират със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" под диригентството на Мартин Пантелеев.

Друг наш световен оперен глас, сопраното Александрина Пендачанска, ще открие престижното международно събитие на 2 декември от 19 ч в зала 1. "Програмата на фестивала тази година е подредена така, че да обхване всякаква аудитория с акцент върху младите хора и да изпълни възпитателната функция на класическата музика", каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Друг интересен акцент е съвместният концерт на Рут Колева и "Карандила" на 5 декември от 21.30 ч в зала 3, който ще се проведе в много интересен формат - смесица от жанрове и стилове. За горещите любители на различната музика ще има за всекиго по нещо. Етноджаз формацията "Еструна" ще огласят зала 1 на 5 декември.

В това издание на традиционния фестивал ще участват музиканти от доста страни - Италия, Испания, Люксембург, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия и Великобритания. Трио "Озирис" от Холандия ще изпълнят пиеси от Бетовен и Менделсон на 9 декември в зала 6. Между 23 и 30 ноември в зала 7 и 9 ще има майсторски клас на фондация "Дарина Такова".

БЛИЦ

Мартин Пантелеев: Форумът е изключителен шанс за меломаните

- Господин Пантелеев, какво бихте казали за тазгодишното издание на фестивала?
- Аз съм дълбоко впечатлен и за мен е чест да съм част от този фестивал. Бих искал да кажа предимно на общата публика, както и на всички меломани, че това са събития, които много рядко могат да бъдат видени. Особено в трудната културна обстановка у нас. За България това е един изключителен шанс. Който и концерт да изберете, няма да сбъркате, защото във всеки един от тях се крият изключителни идеи и имена. Поздравявам и брат ми Веско Ешкенази, защото по-голяма част от програмата беше направена от него.

- По какъв начин бихте преоткрили света на класическата музика за тези, които не я слушат?
- Съвсем нормално е различната музика да е трудна за оценяване. Това е една мисия, но никога не е късно да започнат да се научават да усещат красотата на нашето изкуство. Задачата е трудна, но ние се опитваме по обикновен начин да обясним красотата на това изкуство. Ако някои хора не биха възприели по-тежките класически концерти, то има достатъчно голям избор от разнообразна музика.

- Какво бихте казали за любителите на джаза?
- Концертът на 4 рояла, който е предвиден за 20 декември от 20 ч в зала 1, ще бъде нещо изключително. Иван Янъков, Георги Черкин, Ачо Заберски и Живко Петров ще изпълнят творби на Бах, Рахманинов, Гершуин и Пиацола. Зрителите ще могат да чуят джаз от световна класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай