Оркестърът на Класик ФМ открива фестивал във Франкфурт

Оркестърът на Класик ФМ открива фестивал във Франкфурт | StandartNews.com

Оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе тържествен концерт за откриването на фестивала "Европейски културни дни" във Франкфурт на Майн на 15 октомври. Събитието се организира от Европейската централна банка (ECB) в сътрудничество с БНБ.

Оркестърът ще свири на една от най-престижните немски сцени за класическа музика - голямата зала на Alte Oper в града. Солисти в концерта ще бъдат забележителното българско мецосопрано Надя Кръстева и брилянтният пианист Людмил Ангелов.

В програмата са включени емблематични творби от българската музикална класика - Рапсодия "Вардар" и концерт за пиано и оркестър номер 3 от Панчо Владигеров, ръченица из сюитата "Тракийски танци" от Петко Стайнов, ария из операта "Момчил" от Любомир Пипков, песента "Синеоката" от Георги Златев-Черкин. Надя Кръстева ще изпълни още няколко представителни арии от своя репертоар из оперите "Андре Шение", "Адриана Лекуврьор", "Кармен" и оперетата "Прилепът".

Диригент е Григор Паликаров. След откриването оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт - на 18 октомври. На него ще бъдат представени младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Събитието ще бъде в Mozartsaal на Alte Oper. Двата концерта се организират от екипа на музикална агенция "Кантус Фирмус", която през последните години осъществи някои от най-значимите събития с класическа музика в България - гостуванията на Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Шломо Минц, Миша Майски, Гидон Кремер и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай