Ново съкровище в Двореца в Балчик. Кога ще го видим

Колекцията е дарена от фондация от Германия

Ново съкровище в Двореца в Балчик. Кога ще го видим | StandartNews.com

Ново съкровище показват в Двореца в Балчик.

Колекция от златни и сребърни пафти ще бъде показана за първи път през август 2023 година в изложбената зала. Това съобщи директорът на Държавния културен институт Жени Михайлова. Това съкровище е дарено от фондация от Германия и все още се подготвя, за да бъде показано пред широката публика, пише Про нюз Добрич.

Пафтите като накит и амулет са познати още от дълбока древност. Те са произведения на куюмджийския (златарски) занаят и са израз на стремежа и потребността на човек към красота, както и свидетелство за творческите възможности на безименните майстори. Едни от най-широко разпространените традиционни български накити, познати още като пуфти, чопрази и чапрази.

По време на изработка попадат в периода – началото на ХIХ – началото на ХХ век. Вероятно голяма част от тях са дело на местни майстори. Известен факт е, че златарският еснаф в Пазарджик в първата половина на ХIХ век е икономически силен. Кондика на златарския еснаф от 1808 г. посочва общо 91 майстори златари, синовете им и калфите.

Голяма е вероятността част от пафтите от фонда на музея да са дело и на златари от близките селища Панагюрище и Пловдив.

Пафтите са разпространени и характерни за цялата ни етническа територия. Служат за закопчаване на различни по вид колани – плетени, мънистени, тъкани и са свързващ елемент на отделните части на облеклото.

Материалът, от който са изработени, е сребро и неговите сплави на медна основа и бронз. Златото е използвано сравнително малко и най-вече за позлатяване на сребърни и бронзови пафти.

Основни техники на производство са леене, коване, гранулиране, филигран и емайлиране. Най-изящните накити са тези, изработени с техниката филигран.

Пафтите се състоят от две симетрични части – дясна и лява, които се закопчават една към друга посредством кукичка и ухо или чрез шарнирно закопчаване посредством игла, преминаваща през отворите на пасващите си една в друга части на пафтите. При по-голяма част от пафтите закопчалката е скривана под пластина, наричана пафте.

Пафтите са израз на социален статус. Невестата ги получава в дар на сватбата си от момъка. Те са неизменна част от облеклото на омъжената жена.

Те са накит, но и амулет както заради материала, от който са изработени, така и заради изобилието от семантично натоварените знаци и символи, майсторски инкрустирани и естетически въздействащи, които са в основата на апотропейната им функция .

Изложбата „Златни и сребърни пафти“ обръща внимание на малка част от колекцията пафти, която музеят притежава.

Изложбата включва образци с различна форма и следните категории украса – пафти с растителна украса; с изображения на животни и растителна украса; с изображения на небесни светила и растителна украса; с архитектурни елементи; пафти и пластини с религиозни мотиви; с филигранна украса; с имитация на филигран; с геометрична украса.

Тази изложба продължава наложената през последните години традиция ДКИ „КЦ Двореца“ да представя през месец август по едно от съкровища на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай