Ново чудо! Находка на 7000 години в Ахтопол

Каменната тесличка се пази в Музея на котвата

Ново чудо! Находка на 7000 години в Ахтопол | StandartNews.com

Ново археологическо чудо влезе в безценните витрини на Музея на котвата в Ахтопол. Това е енеолитна каменна тесличка открита в Ахтополския залив. Ценната археологическа находка е намерена от водолаза Мирослав Димитров, който дарил предмета в музея. Тесличката е на 7000 години, съобщи уредникът на музея Атанас Орачев, цитиран от БТА.

Тесличката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа, каза Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии.

Орачев разказа, че през 1982 и 1983 година по време на подводната археологическа експедиция "Космос" в Ахтополската акватория също е открита енеолитна каменна тесличка. През 2014 година пък е открит керамичен фрагмент, който познавачи на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия също определят като "ранноенеолитен".

Постъпилият сега в сбирката артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол е едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие, смята Орачев.

"Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музеят е построен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители", добави Орачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай