Нови чудеса край гроба на Орфей в Татул. Започват разкопки

Нощта на Орфей събра над 100 гости в Момчилград

Нови чудеса край гроба на Орфей в Татул. Започват разкопки | StandartNews.com

Нови чудеса се чакат край гроба на Орфей на Татул. Кметът на Момчилград Илкнур Кязим обяви най-дълго чаканата новина – започват разкопки в светилището на митичния тракийски цар и певец, които със сигурност ще разкрият нови тайни от историята. И ще дадат още един стимул Момчилград да се превърне в магнит за туристи.

Кязим направи това по време на най-масовия фестивал в област Кърджали след началото на пандемията.

Над 1 000 души се включиха в четиринадесетото издание на "Нощта на Орфей".

"Музикалният фестивал, който провеждаме тук се превърна в своеобразна емблема на магията на изкуството, съхранявайки и развивайки хилядолетни традиции и обичаи.  Изключително се радвам, че Община Момчилград умело запазва една десетилетна традиция", заяви при откриването на фестивала кметът на общината Илкнур Кязим. Тя приветства гостите и им пожела да се насладят на програмата.

От сцената на фестивала Илкнур Кязим обяви, че тази година ще бъдат възобновени археологическите разкопки в района на култовия комплекс край село Татул.

"Ние с моя екип работим над идеята това свято място да стане още по-приятно и интригуващо за посещение, защото вярваме, както и много от вас навярно, че този уникален комплекс все още крие много тайни. В тази връзка бих искала да съобщя добра вест и тя е свързана със стартиране на нови разкопки, които трябва да започнат през началото на тази есен", обяви Илкнур Кязим.

След приветствените думи кметът награди победителите във велопохода Момчилград - с. Татул, в който се включиха 16 колоездачи. Велосипед получи като награда първенецът в надпреварата Юсеин Юсеин. Подгласниците му Ервин Юсеин и Толга Изет също бяха наградени.

След церемонията на сцената се изявиха талантливи деца от община Момчилград. Певецът на родопски песни Филип Синапов представи хитовете от най-новия си албум "Песни от извора".

Истински фурор предизвикаха при качването си на сцената Катя и Здравко от дует "Ритон".

"Трудно ми е да говоря, наистина много се вълнувам, че отново съм в родния си край", заяви Здравко, който родом е от Момчилград. Дует "Ритон" представиха пред публиката най-новите си песни, както и най-известните си хитове, записвани през годините.

Фестивалът "Нощта на Орфей" завърши по традиция с огнено шоу и със заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай