Награди за млади таланти на "Чудесата на България"

Форумът отличи надежди в изкуството и науката

Награди за млади таланти на "Чудесата на България" | StandartNews.com

"Както знаете, в кампанията "Чудесата на България" всяка година отличаваме хората, които са с принос към културно-историческото наследство. Но винаги отдаваме принос на младите таланти, които са истинските Чудеса на България". Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която октри церемонията по награждаване на млади таланти в рамките на международния форум "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят".

"Успехът на тези млади таланти се дължи и на техните ръководители, които винаги са с тях. Искам да им благодаря и от името на форума, каза още г-жа Бозукова. Те са проф. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, проф. Петър Бойваленков, председател на Института по математика и информатика към БАН, доц. Атанас Господинов - Институт по молекулярна биология на БАН.

Госпожа Бозукова обяви наградите:

"Млад талант - театрална сцена"

Павел Иванов, отличник от последните класове на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ,  актьор от Народния театър, един от най-бързо пробиващите млади артисти през последните сезони.

Специалната грамота  връчи вицепрезидентът на  фондация "Европа Ностра" Пийт Ясперт:

"Събитието днес е организирано от една от най-влиятелните медии, на която благодаря. Благодаря на семейството ми, на моята половинка, както и на моя продуцент Кирил Кирилов, който е днес с мен тук.

Моят призив е да обичаме семействата си и да ги подкрепяме", каза Павел Иванов.

"Млад талант - оперна сцена"

Атанас Младенов - възпитаник на Музикалната академия в София, на Академия "Борис Христов" в Рим и на италианската консерватория "Джоакино Росини". Солист в Софийската опера, високо оценен от международната критика, една от звездите във Вагнеровия цикъл на Софийската опера.

Наградата връчи Снежка Михайлович, генерален секретар на фондация "Европа Ностра".

"Благодаря за прекрасната награда, за това, че покрепяте изкуството. Моля ви, ходете на опера, ходете на театър. Защото това е смисълът на нашето съществуване. Иначе всичко би било просто една репетиция", каза Атанас Младенов.

"Млад талант - изкуство на бъдещето"

Миряна Тодорова -  млада художничка, извоювала своето място не само у нас, но и в чужбина. Нейни картини показват галерии в цяла Европа, дори в Северна и Южна Америка.

Грамотата връчи големият ценител на изкуството Максим Бехар.

"Това е изключително признание.  Да съм артист на бъдещето за мен е чест. Казват, че художниците работят сами. Това е така, но и не съвсем. Защото с нас са хората, които ни помагат. Истинската промяна идва с уважението към тези, които са с нас по пътя, инвестират в нас, правят така, че нещата да се случват. Благодаря!", каза Миряна Тодорова.

"Млад талант - математика на бъдещето"

 Стефан Хаджистойков, СМГ, математика. Той е гордост за всички българи - има сребърен медал от Международната олимпиада по математика, бронзов от Балканската олимпиада, злато от Жаутиковската олимпиада. Ще следва в Цюрих.

Наградата връци академик Юлиан Ревалски.

"За мен е огромна чест и удоволстие, че трудът ми се оценява не само в училище, но и на прекрасно събитие като това", каза Стефан Хаджистойков.

"Млад талант - изкуствен интелект"

Виктор Колев, СМГ, занимава се с изкуствен интелект. В престижния летен изследователски институт за млади учени RSI на Масачузетския технологичен университет той влиза в Топ 5 за писмена разработка и в Топ 10 за устна. Има три награди от Международния панаир на иновациите и науката. Ще следва в Станфорд.

Наградата връчи еврокомисар Мария Габриел.

"Благодаря на "Стандарт", за мен е изключителна чест да получа това признание. Радвам се, че има подобни международни форуми, които подкрепят не само технологиите, но и културата", каза Виктор Колев.

"Млад талант - биоинформатика"

Теодор Кирилов, СМГ, биоинформстика. Първо място в конкурса  "Млад талант" на МОН, което му осигурява участие в Европейския конкурс за млади таланти през септември с разработката Софтуер за анализ на единични ДНК молекули. Същата разработка му носи приза и на Ученическия институт на БАН. Все още ученик.

Наградата връчи евродепутат Искра Михайлова.

"Искам да благодаря на Мария Габриел, на Искра Михайлова, на "Стандарт", на МОН, на БАН, на института по молекулярна биология. Благодаря, че се дава възможнодст на млади таланти да се занимават с наука в България", каза Теодор Кирилов.

"Това не само е впечатляващо, това е изключително градивно - да се съберем толкова хора на едно място в името на една кауза и да дадем награди на младите. Това е връхната точка на днешното събитие", каза евродепутатът Искра Михайлова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай