Музите се събират в НДК

Камелия Тодорова ще пее в зала 1 на НДК за първи път от 14 години насам

Музите се събират в НДК | StandartNews.com

Камелия Тодорова, "Акага" и "Обичайните заподозрени" са сред акцентите на фестивала

"Балканска треска" открива XXI салон на изкуствата на 11 май

21-вото издание на Салона на изкуствата започва на 11 май, а програмата е толкова богата, че може да задоволи интереса на няколко поколения меломани и арт ценители с полюсни вкусове. Кино, изложби и концерти, от фолклор до класика, през джаз и рок ще съжителстват под покрива на НДК до 5 юни.

Няколко събития ще дадат старта в сряда, от които най-дългоочакван е концертът "Балканска треска" в зала 1. Проектът на диригента Кристиян Ярви обединява виртуозните китаристи от Македония и Сърбия - Влатко Стефановски Мирослав Тадич, българския кавалджия Тедосий Спасов, симфоничния оркестър и смесения хор на БНР. И тримата са добре познати у нас, но за първи път ще свирят заедно пред наша публика. Идеята за триото се ражда преди около осем години, когато след концерт във Виена при тях идва диригентът Кристиян Ярви и им предлага да прибавят към фолклорните си интерпретации и мощта на симфоничен оркестър. Теодосий Спасов аранжира части от репертоара им, създава някои други пиеси и проектът дебютира не къде да е, а в Мюзикферайн във Виенската филхармония. След това се отправят на турне. "Концертът в Лондон приличаше на футболен мач, след всяка пиеса имаше аплодисменти", разказва Спасов. Формацията печели фенове и в Монте Карло, Лайпциг, Магдебург, но след изпълнението им в Скопие у Теодосий се повдига състезателен дух да доведе екипа и в София и едва три години по-късно това е факт. Билети за "Балканска треска" все още се намират на цени от 35, 45 и 65 лева.

Камелия Тодорова също готви грандиозен концерт "Нощи в бял сатен" на 18 май със Софийската филхармония и националния хор "Светослав Обретенов". За първи път от 14 години насам джаз певицата ще се качи на сцената в зала 1 на НДК. През 2002-ра тя представя албум със своя приятел, най-големия саксофонист у нас, покойния вече Людмил Георгиев. "Той е мой учител и беше много щастлив да е на сцената тогава, малко преди края на живота си", разказва Камелия. Сега тя ще пее и с хора, част от който някога е била и майка й, и с който е прекарала голяма част от детството си. "Песните ще ви докоснат като бял сатен, каквото е и мотото на концерта. Ако не знаете какво е това усещане, намерете един чаршаф и се увийте в него", посъветва публиката си Камелия.

Част от Салона е и честването на 20-годишнината от най-височинния концерт на планетата, на 5350 м надморска височина, осъществен от ентусиастите Теодосий Спасов, Добрин Великов-Дони, Коцето Калки и още родни звезди. На фона на документални филми от експедицията, продължила 50 дни, музикантите, участвали в нея, ще изпълнят отново едночасовата програма, която са свирили на 15 май 1996 г. в 6 ч. сутринта на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест. Ексцентричното им начинание дори влезе в Книгата на рекордите на "Гинес". Събитието е в кино "Люмиер" отново на 15 май.

"Libido project" e друг интересен проект на квартет "Куарто" и "Акага". Класиците и джазмените ще представят уникален микс от боса нова, пънк, хитове на Принс, Марвин Гей, Бруно Марс, но и техни общи парчета на 17 май в зала 1. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" ще представят на 17 юни в зала 3 първия си албум с нови песни от 15 години насам - "10 и половина".

Фолклорната програма на Салона започва утре в Зала 6 с концерта на хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева, който е в памет на големия хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Произведения от български автори, любими на Маестрото, който почина преди четвърт век, ще припомнят златните години на родното хорово изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай