Четвъртък,

Музей в Петрич с чудесата на Хераклея Синтика

От: стандарт -
Музей в Петрич с чудесата на Хераклея Синтика
A
A
A

Музей в Петрич с чудесата на Хераклея Синтика

Археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич започват тази година на 1 юни и за първи път от откриването на обекта ще продължат четири месеца, каза за БТА ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински. Средствата са осигурени с целева субсидия от Министерски съвет и са в размер на 400 хиляди лева, посочи той.

Тази година екипът ще работи по разкриване на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма “Кожух”.

Работата през следващите месеци ще включва и консервиране на предметите и градежите, които се разкриват на място. В екипа има двама консерватори, единият от които ще работи по предварителната аварийна консервация на градежите.

Работата на втория консерватор ще е по находки, които предстои да бъдат включени в нова, постоянна експозиция в музея в Петрич.

Екипът започва работа с надеждата следващите четири месеца да разкрият интересни факти за древния град. “Ще се радвам много, ако отрием надписи върху камък, които обикновено носят нова, любопитна информация.”, сподели доц. Вагалински и посочи, че Хераклея Синтика винаги изненадва с интересни находки

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички