Моцарт и Едит Пиаф в Правец

Моцарт и Едит Пиаф  в Правец   | StandartNews.com

Международният музикален фестивал "Моцартови празници" стартира на 13 август в Правец за единадесети път. В продължение на четири дни и четири вечери ще звучат само класики - от Верди през Равел и Дебюси до Едит Пиаф и мамбо италиано... Тази година реверансът в програмата е към творчеството на трима гении - Чайковски, Паганини и феноменалният импресионист Клод Моне.

Всичко ще се случва на четири сцени - откритата пред "Риу Правец ризорт", читалище "Заря 1895", зала "Тера" на хотела и на площада пред общината.

Официалното откриване е край езерото пред "Риу Правец ризорт" с "Вълшебната флейта" от Моцарт на русенската опера с диригент Ивайло Кринчев.

Гостът на 14 август е виртуозният полски цигулар Мариуш Патира, който излиза с Русенската филхармония под палката на бразилеца Жозе Мария Флоренсио. Публиката ще се наслади на филм-концерт с руския пианист Илья Овчинников. Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера. Моноспектакълът на Мария Елена Инфантино "От Пиаф до мамбо италиано" ще привлече поклонниците на уникалната певица в пиано-бара на хотела на 14 август от 23 часа.

Моцартовият "Реквием" ще прозвучи на 15 август от 20, 30 часа край езерото. Русенската опера е подготвила музикално-танцово-театралният спектакъл специално за "Моцартовите празници".

Режисьор е Огнян Драганов, хореографията е на Силвия Томова - солистите са Беса Лугичи от Косово, Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров. Галата на 16-ти август е посветена на Христина Ангелакова за нейния юбилей. Оперната дива, която направи чудеса като артистичен директор на "Моцартовите празници" в Правец, е главен герой и на "Срещата с автограф" - с нейни ученици, колеги и приятели. Руслан Мъйнов и бендът на Дани Милев също са на мегдана за финала, а водещи са Силвия Лулчева и Даниел Цочев.

Организаторите по традиция са подготвили представления за деца - акцентът е върху матинето "Фигаро харесва Моцарт и Росини". Ще има дори конкурс за двойник на Моцарт и Констанца. Билети с цени от 10 и 20 лева се продават онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.бг - за "Вълшебната флейта", Симфоничния концерт, "Реквием"-а и моноспектакъла "От Пиаф до мамбо италиано". Останалите събития са безплатни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай