Милена: Рокът в Лондон е мъртъв

Милена: Рокът в Лондон е мъртъв  | StandartNews.com

Търсех щастието по света, но го намерих в родината, признава певицата

Милена Славова е от малкото музиканти, в които още живее духът на чистото творчество. Певицата празнува на 26 май (четвъртък) 30 години кариера в рока с грандиозен концерт. Шоуто от 20 часа в столичната зала "Универсиада" ще събере най-големите рок банди и изпълнители в България - Васко Кръпката, Митко Кърнев, Буги Барабата, Шеки, Бандата на Пецата, "Обратен Ефект", "Уикеда", "Конкурент", "Епизод" и "Fyeld". За юбилея от Лондон пристига и цигуларят Тодор Николов. Обстановката ще е допълнително нажежена от специалните визуални ефекти и лазерно шоу. Билети все още могат да бъдат намерени на www.ticketportal.bg.

Три декади на сцената обаче костват много, признава Милена пред "Стандарт" дни преди концерта. "Изхабих много нерви, трябваше да израствам в същото време и като човек, и като творец. А и ми бяха позволени максимално малко грешки. В крайна сметка за всички тези години се научих да отстоявам това, което мисля за правилно", убедена е тя.

Черна чужбина

За толкова десетилетия на сцената кралицата на рок музиката не съжалява за нищо. Въпреки това си спомня не чак толкова славните години в началото, когато пътят й е осеян повече с трудности, отколкото с поводи за радост. "Навремето, точно преди да замина за Англия, меценатите в българския шоубизнес откровено ни крадяха. Прибираха парите за себе си, докато ние си продавахме касетките, а не получавахме почти нищо. Не разбираха всъщност правилата в индустрията, които са едни и същи почти навсякъде. Ако бяха инвестирали в нас, щяхме да станем световни звезди", разказва Милена. През 1991 година има късмета да работи с мениджър във Франция и това й дава криле. Той й осигурява изяви пред многохилядна публика, която певицата е готова да спечели с талант и присъствие. Изпълненията й оглавяват множество радиокласации, от които печели добре. Тогава импресариото й казва: "Ако имаше поне малко пари, можеше да те направя велика. В момента няма друга звезда като теб." Българите, с които работи обаче, не отпускат кесиите. "Ние изкарвахме добри пари, но те ни крадяха. Накрая ние продължавахме да се возим на лади. Това са неща, които не мога да променя", споделя Милена. Но не съжалява, че се е върнала в България. Всъщност, рокаджийката се мести във Великобритания през 1993 година и до 98-а се връща на родна земя за много кратко. Там отново се занимава с музика и изяви на живо, обаче далеч не е удовлетворена. "Англия ми даде да разбера, че това, което го търсех по целия свят, го намирам в България. Започнах да пея тук и си мислех, че мога да покоря върховете в шоубизнеса. Къде ли не ходих, за да осъзная, че най-щастлива съм у нас. И съм благодарна за възможността, че мога да имам живота, който искам, тук. Филмите може би ни промиха съвсем съзнанието. Представях си големи сцени, хиляди хора публика, невероятни продажби. Очакванията ми бяха, че ако си талантлив човек, ще се наместят нещата. Мислех, че в Лондон ще ми обърнат по-голямо внимание. Истината обаче се оказа съвсем различна. Ако нямаш пари, си последна дупка на кавала. Толкова комерсиална е индустрията, че няма място за никакво творчество. Хората с парите дирижират и поръчват музиката. А в Лондон рокендролът отдавна е мъртъв", категорична е Славова.

През 2008-а окончателно се връща от странство и се установява в България. Въпреки това пази като резерва двойното си гражданство.

45 концерта в 45 дни

Началото на кариерата си поставя в бившата СССР през 1985 година. Тя е беквокалистка на група "Кукери" и ги придружава в съветската си обиколка. Първата й изява е в московска зала пред 3500 човека. В паузата, когато вокалът на бандата трябва да се преоблече, Милена има 2 самостоятелни песни. Всички изпадат в екстаз от присъствието на бъдещата рок звезда. "Никога няма да забравя този момент. Заминах с тях в СССР и за 45 дни изнесохме 45 концерта. Обиколихме целия бивш Съветски съюз. Бяхме истински рок звезди. Всеки ден самолетни полети, различни зали, различна публика. Нямах никакви очаквания и може би затова се чувствах страхотно. Радвах се на живота какъвто е. След като се прибрах в България, изпаднах в депресия, че всичко свърши", спомня си Милена.

През всичките години на сцена Славова събира група от съмишленици и приятели. Именно те ще участват в честването на професионалния й юбилей. Благодарение на тях тя не се чувства като представител на умиращ стил музика.

"Непрекъснато обикалям клубовете. Било то по работа, било за удоволствие. Мога категорично да заявя, че има рок общество у нас и то е изключително задружно. Като част от него се чувствам перфектно в него. Другите музикални стилове са си отделни. Може поп-фолкът и хип-хопът да са популярни в момента, но това не означава, че рокът е мъртъв. Нашите фестивали винаги са пълни", убедена е певицата. Определението "рок кралица" я ласкае и се радва, че е величие в очите на феновете си. Но разкрива, че когато слезе от сцената, е нормален човек, какъвто всъщност иска да бъде. А може би й се получава трудно. 3 декади популярност водят до скъсването с каквото и да било усамотение. "От една страна е хубаво, че всички ме познават, но в един момент няма къде да се скрия. Все някой някъде ме разпознава. Не се старая обаче да се харесам на никого. Правя това, което искам. Никога не ме е водила целта, а чувството", казва тя. И допълва, че славата я е накарала да си преброи приятелите. Много хора искат нейното внимание и присъствие. "Въртят се около мен, за да ме използват", огорчено казва звездата. Има много подобни случаи, за които не иска да говори.

Новите стари 13 песни

В периода от 2002 до 2015 година Милена не издава нито един албум. Съсредоточила се е върху участията си. Но продължава да записва в тефтера текстове на песни. Преди няколко години обаче решава да издаде диск и започва работа по него. До момента, когато колата й не е разбита заради... тефтера. Всички текстове са в ръцете на друг, а тя не може да ги пресъздаде дословно, защото не ги знае наизуст. Отнема й време да възстанови стиховете, а музиката към песните си я спомня, защото свири мелодиите на китарата си. "Текстове по поръчка не мога да пиша. Само когато ми дойде настроението. Не съм от типа комерсиални текстописци, които на едно кафе бълват три песни", признава Славова. А дългата пауза между албумите й се отразява добре. Почивката от записите й дава възможност да не се концентрира в един жанр. 13-те песни включват както пънкарски и купонджийски парчета, така и сантиментални за нея.

Равносметката

"Един ден ще си умра спокойно, че съм оставила нещо след себе си. Не съм материалист и не изпитвам злоба към хората, които ме спъваха. Вярвам, че има енергия, която стои зад нас. Тя е тясно свързана с това, което излъчваме. И обикаля между хората като бумеранг", казва философски Милена. Следващите 30 години очаква да си подреди живота наистина по вкуса си, за да му се наслади напълно. Надява се да може да продължи да пее в родната си страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай