Местят Храма на Кибела в Балчик

Така ще се превърне в магнит за туристите в Балчик

Местят Храма на Кибела в Балчик | StandartNews.com

Емблематичният за Балчик Храм на богинята Кибела може да бъде преместен, за да се превърне в атракция за туристите. Идеята е тай да грейне в района на Морската гара в града.

Това решение обмисля кметството в морския град.

Храмът бе открит в частен терен, което пречеше на реставрирането и опазването му. Състоянието му от години е недобро, а направеният изкоп застрашава жилищна сграда в близост и теренът е необходимо да бъде укрепен.

Археологическият обект е предоставен безвъзмездно с решение на Министерски съвет от миналата година за управление от Община Балчик за срок от десет години. Предвидени са в бюджета 200 000 лв. за изготвяне на проект за начинанието, за съгласуване на проекта и за някои първоначални дейности по преместването, съобщи агенция „Фокус”.

Храмът на Понтийската богиня майка Кибела се определя в научните среди, наши и чуждестранни, като “откритието на века”. Счита се, че е граден в периода 280-260 г. пр. хр., съществувал до IV в. сл. Хр. Като брой и разнообразие на изображенията, това е най-голямата група движими паметници свързани с култа към Кибела, откривани досега на едно място. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров, най-добре запазеният елинистически храм в България и единственият в света толкова добре съхранен храм на богинята, посочват от Историческия музей в Балчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай