Мечтателят Джон

Мечтателят Джон | StandartNews.com

2000 изписаха с телата си знака на мира в чест на 75-ия рожден ден на Ленън

"Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове". Простата, но гениална мисъл е на Джон Ленън. Докато той обмисля промоцията на току-що излезлия албум Double fantasy, пет куршума, изстреляни в гърба му от Марк Дейвид Чапман, слагат край на земния му път. Великият музикант остава на 40. Ако маниакалният му почитател се беше провалил, днес Джон щеше да празнува 75. По този повод стотици се присъединиха към Йоко Оно в Сентрал парк в Ню Йорк в опит да поставят световен рекорд за най-голяма група от хора, изписали с телата си знака за мир. Официалният представител на Книгата на рекордите на Гинес Филип Робъртсън заяви, че акцията на Йоко е събрала над 2000, но за "бум" са необходими поне 5000. Някои от поклонниците на пацифиста Ленън се възползваха от възможността да заклеймят безумието на политиците и генералите. На няколко плаката пишеше "Не на войната в Сирия", "Правете любов, а не война". Неслучайно Джон пееше в Imagine: "Можете да казвате, че аз съм мечтател, но не съм единственият. Надявам се, че някой ден ще се присъедините към нас и светът ще заживее като едно." Наистина след смъртта му много се присъединяват към идеите в Imagine. На 25 септември Шакира, която е посланик на добра воля на УНИЦЕФ, изпълни хита в ООН при откриването на срещата на високо равнище за устойчивото развитие. Според колумбийската поп звезда при сегашната катастрофална хуманитарна ситуация в Сирия и бежанската криза отново трябва да си припомним посланието на знаменитото парче. "Спомням си думите на Imagine на Ленън: "Представи си всички хора, споделящи целия свят". Защо не можем да го направим? Какво ни пречи?", коментира певицата.

35 години след смъртта му Ленън не спира да е интересен обект на масовата култура. Само преди дни договорът, с който започва кариерата на "Бийтълс", бе продаден на търг на "Сотбис" в Лондон за 365 000 паунда (492 000 евро). Документът е подписан от Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни, Ринго Стар и техния мениджър Брайън Ъпстейн на 1 октомври 1962 година - четири дни преди излизането на първата им песен Love Me Do. Това е единственият контракт, парафиран от ливерпулската четворка и петият бийтълс Ъпстейн, който издъхва от свръхдоза през 1967 г. Съгласно клаузите членовете на групата са били задължени да уведомят за напускането си с едномесечно предизвестие. Има и точка, която гласи, че всеки член може да бъде изключен, "ако двама или повече от останалите желаят това".

"Без този договор и регламентираните в него отношения щеше да е немислимо "Бийтълс" да постигнат всичко, което осъществиха. Представянето, посоката и вътрешната хармония групата дължи до голяма степен на Брайън", каза експертът от "Сотбис" Габриел Хийтън. В документа присъстват и подписите на бащите на Макартни и Харисън, защото по онова време техните синове са били под 21 години.

Искал да има магаре

Много се знае за момчето от Ливърпул, станало световна звезда. И все пак ето няколко малко известни факта за него:
- Джон Ленън е искал да има магаре. Обяснението е прозаично - в детството му разходката с магаре е била едно от забавленията на плажа. Въпросното събитие си остава от най-съкровените му невръстни спомени.
- Известно е, че е отгледан от леля си Мими, защото е имал сериозни "проблеми" с майка си Джулия. Останалите роднини са подкрепяли лелята, защото мислели, че майка му не може да му осигури стабилен живот и възпитание. По това време тя има връзка, която й пречи да се грижи за Джон. По-късно тя забременява, а Джон оставя за осиновяване. "Когато видях майка ми, беше много красива жена. Носеше пуловер и черна пола, дойде близо до мен и гърдите й докоснаха ръката ми и в този момент бих могъл да я имам", казва Ленън в типичния си провокативен стил.

- Първият музикален инструмент в живота на Ленън е хармониката от чичо му Джордж. По-късно майка му го учи на банджо.
- Бил е изключен от училище заради порно. Когато директорът на даскалото показва на Джон списанията, открити в стаята му, той просто казва: "Може ли да си ги взема обратно, моля".
- Харесвал е градския транспорт. Непокорният тийнейджър е използвал рейса, точно както повечето му връстници. Той обаче е предпочитал да се вози на покрива.
- Преминал е през мита "Елвис". От копирането на специфичната прическа до цялостното излъчване, Пресли е оказал голямо влияние на младия Ленън. "Без Елвис нямаше да има "Бийтълс", казва по-късно той.
- Основава първата си група "Quarrymen" в тоалетната на училището. Едно от първите им участия е било на камион.
- През 2013-а купиха родната къща на Ленън в Ливърпул по телефона от САЩ за почти половин милион лири, тройно повече от първоначалната цена. Той е живял до 5-годишна възраст в 4-стайния дом от червени тухли на ул. "Нюкасъл роуд" 9. В търга участваха многобройни поклонници на Ленън от Великобритания и други европейски страни, Северна Америка, Австралия.
- Джон не харесвал гласа си и в резултат на това не обичал да слуша своя чист вокал.
- На вечеря с продуцента Джордж Мартин след разпада на "Бийтълс" заявява, че не му харесва нито една песен на групата и иска да ги презапише всичките.
- Обожавал да играе на "Монополи" в самолетите и по хотелските стаи. Влагал много емоция и понякога бил дори готов да слага реални пари в някоя по-напечена ситуация.
- Според Алън Уилямс, мениджър на "Бийтълс", Джон е имал кафене, в чието мазе пазел стар ковчег и обичал често да влиза в него.
- Последната снимка на Джон е запечатана от фотограф няколко часа преди смъртта му, когато той дава автограф на своя убиец Чапман. По-късно същият фотограф успява да проникне в моргата, където прави единствената снимка наа Ленън след смъртта му. Тялото на певеца било кремирано ден по-късно.
- Все още не е ясно какво е направила Йоко Оно с прахта на Джон.

Йоко Оно му поръчва любовница

Американката Мeй Пeнг станала навремето любовница на непрежалимия "бийтълс" Джон Ленън по личната молба на съпругата му Йоко Оно. Необичайната история разкрива самата Мей пред ИТАР-ТАСС в разговор, посветен на 50-годишнината от първото турне на "Бийтълс" в САЩ. Тя се запознава със семейство Ленън в началото на 70-те години, когато се местят в Ню Йорк. Джон и Йоко я помолили да им стане асистентка. През лятото на 1973 г. Пенг координирала музикалните проекти на Джон, когато Око се обърнала към нея с необичайно предложение. Тя обяснила, че отношенията с мъжа й се влошили напоследък и помолила момичето да стане любовница на Джон за известно време. Така започнали романтичните връзка между Пенг и Ленън, която продължава година и половина. Между 1973-та и началото на 1975-та Ленън изживява своя "изгубен уикенд", както сам го нарича. Ако вярваме на интервютата му (а и на запазените спомени за дивата му злоупотреба с алкохол от онова време), не става дума за светъл период. Йоко му липсва, макар че й звъни да я чува всеки ден. Обаче това са месеци на прекрасно творчество - създава албумите Mind Games, Walls and Bridges и Rock СnТ Roll. Общува интензивно с Пол, Ринго и Джордж. Даже свири с някои от тях един-два пъти по различни поводи. Работи с Елтън Джон, Дейвид Бауи, Мик Джагър, Хари Нилсън. Мей Панг, кротка, интелигентна и хубава, го обгрижва и дарява със спокойствие, като продължава да играе ролята на негова асистентка. По думите й Ленън бил "истински хамелеон" - непрекъснато се променял. Най-много в него й харесвало това, че въпреки огромната слава винаги бил скромен, а понякога и беззащитен. "Той никога не бе престанал да чувства и именно за това песните му са толкова истински. В пет или по-малко думи влагаше дълбоки неща, които се оказваха близки и понятни на всеки. И не беше задължително хората да знаят английски, музиката е универсален език", разказва още Пенг.
В крайна сметка Ленън ще каже, спомняйки си за времето с Мей: "Може би тогава бях по-щастлив откогато и да било. Обичах тази жена, създадох малко красива музика". През февруари 1975 г. интимната им връзка била прекъсната. Пенг преминала на работа в звукозаписната компания "Айлънд рекърдс", където координирала издаването на албуми на такива музиканти като Боб Марли и Робърт Палмър. През 1989 г. тя се омъжила за продуцента Тони Вискони, с когото имали две деца. След 11 години двамата се развели.
През 1983 г. Пенг публикува мемоарната си книга "Да обичаш Джон", в която описва времето, прекарано с музиканта, а също отношенията му с Пол, Ринго и Джордж. 25 години по-късно тя издаде втора книга - албум със снимки от времето на връзката й с Джон. Преди това Мей пазила тези снимки в кутия за обувки и ги показвала само на най-близките си. На една от снимките е запечатан исторически момент - на 29 декември 1974 г. Ленън се подписва на документ, който обявява края на "Бийтълс". В момента Пенг води радиопредаване на различни теми и има собствена линия бижута в стил фен шуй. Живее в северната част на щата Ню Йорк и поддържаше добри отношения с първата жена на Джон Ленън, Синтия до нейната смърт, а също и със сина му Джулиън от този брак.

Низвергната съпруга

Синтия, първата съпруга на Ленън, почина на 1 април тази година в Майорка на 75. Двамата са женени 8 години. Срещат се в Колежа по изкуствата в Ливърпул през 1957 г. и се оженват 5 години по-късно, когато са съответно на 22 и 21 години. Хънтър Дейвис, автор на официалната биография на "Бийтълс", публикувана през 1968 г., описва Синтия като "страхотна жена", пише lifebites.
Казва, че за разлика от Ленън, тя е много тиха и спокойна и въобще не е хипарка. Приятелите от колежа пък смятат, че тяхната връзка няма да продължи дълго понеже те са доста различни. Мениджърът на "Бийтълс" Браян Епстайн настоява бракът между Синтия и Джон да бъде запазен в тайна, тъй като се страхува, че това може да се отрази на имиджа на групата.
Домът на двойката, Кенууд - имение с 22 спални в градчето Уейбридж, графство Съри, става любимо място на останалите членове на "Бийтълс". Там се събират и редица американски музиканти, както и на абсолютно непознати, които Джон е срещнал предишната вечер в някой лондонски клуб.
"Колкото по-успешни ставаха "Бийтълс", толкова по-чужд за мен ставаше Джон", спомня си Синтия години по-късно. През повечето време в средата на 60-те той е по турнета, снима филми или записва албуми. Има всичко, за което може да мечтае човек, но е отегчен до смърт. Синтия има подозрения, че Джон й изневерява, но упорито си затваря очите за това.
В края на 60-те Джон Ленън се запознава с Йоко Оно и двамата започват любовна афера. Кризата между Джон и Синтия настъпва през февруари, 1968 г., когато той в пристъп на пиянско откровение признава, че е изневерявал. През август 1968 г. Йоко Оно открива, че е бременна и това окончателно слага край на брака на Джон и Синтия.
За да приключи всичко по-бързо, той се съгласява да плати 100 хиляди паунда на Синтия, както и да отстъпи попечителството върхуа Джулиън. Разводът на Синтия и Джон провокира Пол Макартни да напише песента Hey Jude. След развода Синтия продължава да се вижда със старите си приятели, но страда от това, че никой от "Бийтълс" не поддържа връзка с нея.
Синтия не остава сама за дълго и през 1970 г. се омъжва за италианския хотелиер Роберто Басанини, с когото се развежда само три години по-късно. Следващият й брак е с Джон Туист, инженер от Ланкашир, но и с него се развежда. Четвъртият й съпруг, Ноел Чарлс, е приятел на сина й и бивш собственик на нощен клуб. Двамата живеят заедно 11 години до смъртта на Ноел през 2013-та.

Зъболекар ще клонира бийтълса

Преди две години зъболекар обяви, че ще клонира Джон Ленън от негов прогнил зъб.
Канадският стоматолог Майкъл Зък купил зъба на покойната звезда за 20 000 паунда на търг през 2011-а във Великобритания. Смятал с помощта на учени да извлече от него ДНК-то на легендата на "Бийтълс", за да създаде негово генетично копие.
"Ако учените смятат, че могат да клонират мамути, тогава Джон Ленън може да е следващият. Потенциалната възможност да кажат, че имам малък дял във връщането към живот на една от най-големите звезди на рока би била умопомрачителна", заявил той. Ленън дал прогнилия си кътник на своята икономка Дороти Джарлет, след като му бил изваден от зъболекар през 60-те години на миналия век. Доктор Зък използвал зъба, за да разяснява опасността от рак, но изпратил частица от емайла му в лаборатория за извличане на ДНК. "Развълнуван съм от възможността, че ще можем да разшифроваме напълно ДНК-то на Ленън. Много почитатели на "Бийтълс" си спомнят къде са били, когато са чули, че Джон Ленън е застрелян. Надявам се те да доживеят и деня, в който ще чуят, че му е даден още един шанс", сподели зъболекарят. От тогава обаче не се е чуло нищо по темата. Може би стоматологът още работи по нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай