Къщата без пирони. Дават й нов живот

Реставрират уникалната постройка

Къщата без пирони. Дават й нов живот | StandartNews.com

Нов живот има шанс да получи единствената по рода си у нас Къща без пирони. Тя вече е с нова фасада. Намира се в Дряново и пази историята на Дряновския край, предаде bTV.

Лафчиевата къща, често е наричана „Къщата без пироните“ или „Дървената къща“, е изградена без нито един пирон и без нито една метална скоба. Построена е през 1840 г. и е паметник на културата от 1971 г.

Къщата е двойна – под един покрив са събрани две еднакви по разпределение, долепени една до друга къщи. Тя е триетажна – приземие с дюкян и полувкопана маза, етаж на нивото на двора и горен етаж. Приземието е изградено от каменна зидария със сантрачи. Двата дюкяна към улицата се затварят с дървени капаци-хармоники.

Средствата, необходими за реставрацията на къщата, е малко над 208 000 лв. След приключване на ремонтните дейности се предвижда да се кандидатства по проект за нова експозиция.

И по време на реставрацията няма да бъде използван нито един пирон, обясняват хората, заели се със спасяването на паметника на културата. А как се строи без пирони? През 1840 г. такава е била „архитектурната мода” – дипли и дюбели правят връзката между дървените части.

Уникалната къща е построена през 1840 г. от дряновския майстор Колю Гайдарджията. Половината от двойния дом е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви.

И Лафчиеви, и Переви са били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица“, която се намира само на 40-ина метра от къщата и е на същата възраст.

Стефан Лафчиев е завършил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е народен представител, секретар на Министерството на народното просвещение по времето на Иван Вазов, също така е основател на Българския червен кръст и председател на езико-математическото дружество.

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него дължим първите цветни картички, които показват Дряновския манастир. Става народен представител, участва в различни банки. Днес Къщата без пирони е уникален архитектурен комплекс и национален паметник на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай