Кристофър Йонсон: Ние разширихме метъл границите

Кристофър Йонсон: Ние разширихме метъл границите | StandartNews.com

Една от най-многоликите съвременни банди "Териън" отново ще излезе пред българските фенове. Музикантите ще забият здраво на 2 юли на "Каварна рок фест 2016". Ето какво каза фронтменът на шведите Кристофър Йонсон.

- Кристофър, съвсем скоро с "Териън" ще дойдете отново в България, като част от "Kavarna Rock Fest"Е Какво да очакваме от бандата?

- Знаем какво искат да чуят феновете. Обикновено фестивалният ни сет е около час и 15 минути. Винаги е над час, а когато другите банди правят участия на различни фестове, остават на сцената 30-40 минути. Единствено хедлайнерите правят по час и половина, час и 45 минути. "Териън" винаги са били многолики. И ще покажем различните лица на бандата. Разбира се, ще има парчета от албума "Theli", който е любим на феновете.

- Когато композирате музика, кое е по-важно за вас - да оставате верни на корените или да развивате звука на групата във всеки следващ албум?

- Просто създавам песни, които харесвам. Най-важното за мен е да направя албум или композиции, които допадат на мен самият. Това е основното. Не вярвам в преднамерено създаване на изкуството. Процесът трябва да е спонтанен. Все пак това са песни. Ако харесам това, което съм създал, го записвам, ако ми харесва записа, го издавам на диск. Опиташ ли се преднамерено да правиш това или онова, музиката става бездушна. Да се стараеш да напишеш нещо, което да звучи по конкретен начин, отнема от духа на композициите - трябва да се оставиш потокът от вдъхновение да те води свободно.

- "Териън" претърпяха голяма трансформация от "Of Darkness..." (1991) до последния албум "Les Fleurs du Mal" (2012). На този фон как виждат наследството на групата?

- Винаги гледам с респект към най-ранните ни албуми. Смятам, че са много оригинални и в миналото с тях сме прекосили нови територии. С времето обаче нещо, което е смятано за оригинално през 1992, днес изглежда различно. Същото е с компютърните графики. Ако си гледал стари филми и в тях е използвана анимация, тогава сигурно ефектите са ти се стрували невероятни. Десет години по-късно - са вече евтини и смешни. Същото е и с рок музиката. Появява се нещо оригинално, след което всички се изравняват с него. Ако обаче гледаш на музиката ни от позицията на времето, когато е създадена, ще усетиш, че духът в "Териън" е същия от началото до днес, през цялата ни кариера. Някои албуми са по-известни, други по-малко, но винаги сме подхождали по един и същи начин към създаването на музика, която ние харесваме и издаваме записи, които ще се открояват.

- В биографията си твърдите, че сте цитирани като "най-приключенската метъл група в момента". Какво означава това?

- Наблягаме на философията, че ако не рискуваш кариерата си всеки път, когато записваш албум, тогава въобще не заслужаваш да си музикант. Винаги сме правили налудничави неща. Все пак "Theli" беше определен като лудост - микс между опера и метъл - "какво по дяволите е това?", се питаха всички тогава. За наш късмет обаче "Theli" се оказа много успешен, макар и да бе рисков проект. След него още веднъж променихме звука на групата - вместо тази бомбастичност, издадохме меланхоличен албум. Няколко диска по-късно в "Secret of the Runes" (2001) поехме още един риск, като съвсем изключихме рок вокалите и използвахме само оперни гласове. Да не говорим за "Les Fleurs du Mal", в който има кавъри на френски поп песни от 60-те и 70-те години на миналия век. Накратко: правим това, което искаме и сме склонни да си понесем последствията от това, в което вярваме.

- Как окултните и магически символи, които използвате, ти пасват като личност?

- Никога не сме имали намерение да проповядваме каквото и да било с лириките. Или да казваме на хората в какво да вярват - защото това е лично решение. От друга страна за мен винаги е било важно да се чувствам комфортно с текстовете ни и те да пасват на музиката така, както аз усещам, че трябва да бъде.

- Какво ще кажете на българските фенове?

- Готино и да се върнем при Вас. Хубаво е, че ще свирим на брега на Черно море, което никога не сме виждали. Всички сме много развълнувани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай