Карадайъ и вицепрезидентът на "Европа Ностра" с формула за Бранд България

Пейт Яспърт впечатлен от дейността на ДПС

Карадайъ и вицепрезидентът на "Европа Ностра" с формула за Бранд България | StandartNews.com

Трябва да разглеждаме културното наследство в неговата цялост и пълнота. Защото цялото е много по-голямо от механичния сбор от отделните парчета. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата си в парламента с Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра”. Това е най-голямата неправителствената организация за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Европа.

Пийт Яспърт е в България по покана на медия „Стандарт” и провежданата от нея вече 12 години кампания „Чудесата на България”. Експертът пристигна у нас за международния форум на медията: „Бранд България – докосни Чудесата”, който се провежда в партньорство с Националния борд по туризъм, за да представи европейския опит в изработването на национални брандове. Международният експерт представи и двата културно-исторически хъба на „Европа Ностра” – в Краков и в Атина, където страната ни може да се включи с проекти. Мустафа Карадайъ също участва по-късно в конференцията.

В срещата в парламента участваха още лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, заместник-председателите на Движението Станислав Анастасов и Халил Летифов, почти всички депутати на ДПС.

ДПС е третата политическа сила в България, първата основана партия у нас след настъпването на демокрацията, представи Движението Карадайъ. ДПС е основана на философията на заедността, олицетволяваща единството на многообразието. Неин автор е д-р Ахмед Доган, който днес е почетен председател на ДПС, обясни лидерът на ДПС. Той подчерта, че партията винаги дава път на младите, за да има приемственост на поколенията и предаване на опита в ДПС .

Представяйки депутатите на ДПС, Мустафа Карадайъ подчерта, че това е единствената парламентарна група, в която са представени много от различните етноси в България.

Опитът на „Европа Ностра” е много важен при изработването на Бранд България, подчерта главният редактор на медия „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на кампанията „Чудесата на България”. Тя подчерта, че Пийт Яспърт е поискал среща с ДПС, защото Движението е партията, която усилено много работи за запазване и развитие на българския културен код.  Тя припомни, че евродепутатът Искра Михайлова, която е и заместник-председател на групата „Обнови Европа“, е автор на инициативата "Българското културно-наследство - част от европейското културно наследство", а кметовете на ДПС са приели за кауза опазването и популяризирането на богатото ни културно наследство, отделяйки най-много средства за разкопки и социализация.

Мултикултурологичността на ДПС е фантастична, тя е особено важна за Бранд България, каза Пийт Яспърт. И обясни, че в успешните национални брандове залагат именно на единството, съставено от богатството на различните етноси.

За да се развива културно-историческият туризъм, едно място трябва да е добро за живеене, добро за правене на бизнес, лесно за посещение и да се развива, за да има бъдеще, каза Яспърт. И обясни, че културно-историческото наследство е идентичност. Загубим ли го, губим всичко.

Европа трябва да знае, че Бранд България е разказ не за разделение, а за обединение и трябва да го направим с изразните средства, с които ще ни разберат, заяви и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай