Камерън Карпентър с концерт в НДК

Камерън Карпентър с концерт в НДК | StandartNews.com

"Лошото момче на органа" Камерън Карпентър, пристига за първи път у нас и ще изнесе уникален концерт в зала 1 на Националния дворец на културата на 14 юни, съобщават от пресцентъра на НДК.

Той е единственият органист в историята с номинация за ГРАМИ за соло албум ("Revolutionary" от 2008 г.). Изключителен музикант, композитор, виртуоз и шоумен - Камерън Карпентър пристига в София със своя уникален и много специален орган. Иструментът e лично проектиран от него и изработен по поръчка от пионерите в бранша "Marshall & Ogletree". Това е единственият подобен орган – дигитален и мобилен, позволяващ на органиста да пътува и да изнася концерти навсякъде по света. Билети за концерта на Камерън Карпентър на 14 юни в зала 1 на НДК вече са в продажба на цени от 30 до 100 лв, според мястото в залата. Те могат да бъдат закупени от касата на Билетен център в НДК и ексклузивно в мрежатa на Ticketportal.bg, касата на зала "Арена Армеец", верига магазини на Office1Superstore, Booktrading, книжен център Гринуич, магазини "На Тъмно". Бунтарят Камерън Карпентър ще представи в София "ALL IS VANITY" - специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., а също и произведения на самия Карпентър – "Парафрази и аранжименти на песни" от Дж. Гершуин до Патси Клайн и "Музика за един въображаем филм". Именно последната, той представи за първи път през март 2014 г в Lincoln Center, New York, когато бе и световната премиера на уникалния тур-орган. Единствен по рода си, както по дизайн, размери и техническо отношение, органът на Карпентър съчетава в себе си класиката със съвременното и същевремнно носи своя художествена стойност. Инструментът е сбъдната мечта за колоритния музикант, който е способен да обърне представите на публиката за музика, усещане, емоции. Само инструментът пътува разпределен на части в два огромни тира от по 7.5 т, а за да бъде сглобен на сцената са необходими поне три часа и четирима специалисти.

Повече за Камерън Карпентър:

32-годишният американски композитор и органист, роден в Пенсилвания започва кариерата си като дете - чудо на клавирните инструменти още на 11-годишна възраст. През 2006 г. получава магистърска степен в "The Juilliard School" в New York с над 100 композиции за орган върху известни произведения от Малер, Бах, Шуман, Шуберт, Рахманинов. Следва бляскава кариера на органист, покорявайки най-големите световни зали ("Royal Albert Hall", "Gewandhaus" в Лайпциг," Melbourne Town Hall", "Tschaikowsky Hall" в Москва, "Davies Hall" в Сан Франциско и др). Освен в класически симфонични концерти, често си партнира и с джаз и поп музиканти и артисти. Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност в изпълнението, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил. С "изваждането на органа" извън пределите на църквата и концертните зали, младият музикант печели допълнителен брой фенове и става още по-търсен и популярен, особено сред младите. През 2008 г той става и първият в света органист с номинация за престижната награда Грами с албума си "Revolutionary". С милиони гледания в You tube, блестящи участия в най-големите радиа и телевизии, интервюта и корици в най-авторитетните медии по света, то със сигурност няма да сбъркаме ако кажем, че супер звездата Камерън Карпентър е и най-известният органист в света.

"... Камерън Карпентър може би е най-близо до определението - виртуозен музикален шоумен на 19 век, каквито са били Лист или Паганини за времето си. Под кипящия Карпентър се крие дълбок сериозен музикант, който композира, интерпретира и прецизира звукът на своя инструмент с рядко майсторство..."

Washington Post, Tom Huizenga, 15.4.2014

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай