Историите зад големите хитове

Историите зад  големите хитове | StandartNews.com

Има вечни хитове, които няма да ни омръзнат. Знаем ги наизуст и веднага запяваме, като ги пуснат по радиото или в някой клуб. Понякога обаче се оказва, че в тях не се пее точно за това, което сме си мислили. Ето скритите послания в някои от тях:

1. The Police - Every Breath You Take

Това е една от най-обичаните и известни любовни песни. Замисълът на Стинг обаче не е бил съвсем същия. Текстът е леко зловещ и притеснителен, когато се разбере предисторията. Стинг написва този хит, когато тече разводът му с актирсата Франсис Томелти. Певецът признава, че парчето е вдъхновено от това и самият той не е смятал, че в крайна сметка ще звучи толкова любовно и нежно.

2. The Beatles - Ticket To Ride

Известната песен на легендарната ливърпулска четворка Тhe Beatles - "Ticket to Ride", не разказва за вълшебни светове, които са само на един билет разстояние, както подсказва заглавието. Текстът също може да подведе - дамата казва, че вече не иска да живее със своя любим, че това я потиска и има билет, с който ще избяга от него. Джон Ленън обаче споделя, че възпетият билет е нещо като здравен талон, който проститутките по улиците в Хамбург носели със себе си, за да доказват, че са чисти и не пренасят венерически болести.

3. Aerosmith - Walk This Way

Вечна класика на рок легендите от Aerosmith. Пее се за красиви гимназистки и горещи свалки. Но истината е, че филмът на Мел Брукс "Младият Франкенщайн" е вдъхновил написването на парчето. Заглавието на песента е свързано със сцена във филма, в която Игор моли д-р Франкенщайн "да извърви пътя" и докторът (в ролята е Джийн Уайлдър), се съгласява, имитирайки известното накуцване на Игор.

4. Eagles - Hotel California

Един от най-често задаваните въпроси към групата е какво точно символизира хотел "Калифорния". Според някои теории песента се отнася за църквата на Сатана, която се намира в хотел на улица "Калифорния" в Сан Франциско. Други твърдят,че литературната "основа" на песента е един разказ на Андре Мороа - "Хотел Танатос". Говори се и че през 60-те години на миналия век някъде из калифорнийската пустош е съществувал хотел на име "California". Той имал злокобната слава на хотел-убиец. Там се приютявали хора, на които е омръзнал животът, но нямат сили сами да сложат край на мъките си.
Китаристът на групата Дон Фелдър дава друго обяснение - "Хотел Калифорния" е просто начинът, по който групата е виждала живота в Лос Анджелис. "Повечето думи ги написаха Дон Хенли (вокали и барабани ) и Глен Фрей (китарист). Всички ние влизахме с колата в Лос Анджелис през нощта И виждаш само сияние на хоризонта от светлините и образите, които започват да преминават през главата ти - на Холивуд и на мечтите ти Така започнахме да пишем песента". Дон Хенли казва: "Това е песен за невидимата тъмна страна на американската мечта и за излишествата в Америка, за които ние знаехме доста".

5. Bryan Adams - Summer of 69

Рок звездата през октомври ще изнесе концерт в София, където почитателите сигурно ще могат да чуят този евъргрийн. Доста хора смятат, че канадският изпълнител вероятно е преживял нещо много специално през лятото на 1969 г. и затова го е възпял. Всъщност тогава той още не е бил навършил 10 г. В интервю Браян Адамс споделя, че 69 не се свърза с годината, а служи като метафора за секс. Той възпявал тази секс поза и насладите, които носи летният сезон.

6. Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond

Pink Floyd пишат този музикален шедьовър за член на групата - Сид Барет, който губи разсъдъка си години преди това. Често е наричан "лудият гений", умира на 60 г. след усложнения от диабет. Сид е основна част от историята на Pink Floyd, въпреки че свири само в два албума на бандата. Случайно или не, точно в деня на записа на песента, Сид се появява от нищото в студиото. Групата е разтърсена от случващото се с него и навярно най-силната проява на обич и уважение е посветената му "Shine On You Crazy Diamond"

7. Scorpions - Wind Of Change

На 17 юли в столичната зала "Aрена Армеец" феновете ще слушат рок динозаврите Scorpions, които несъмнено ще изпълнят емблематичната "Wind Of Change". Знаем, че тя е посветена на падането на Берлинската стена. "Тази песен е може би най-значимата от всички, които съм съчинил. Разбира се, никой не би могъл да предвиди, че емоционална песен като тази ще има значение за толкова много хора и на Изток, и на Запад, толкова много години след Студената война", коментира вокалистът на Scorpions Клаус Майне. Какво обаче представлява вятърът на промяната? Легендите гласят, че в миналото тибетските монаси будисти са знаели тайната как да предизвикат вятъра на промяната. Те обучавали пеперуди да го улавят и по този начин да живеят вечно.

8. Щурците - Среща

"Край реката редят се, редят се тополите..." - се пее в големия хит на Щурците. София и Пловдив претендират, че това е песен за техния град. В София - защото има тополи покрай Перловската река, а в Пловдив - покрай Марица. Истината обаче е друга. Кирил Маричков признава, че песента е за Хасково. Текстът е написан от поета Симеон Стоянов (1937-2002), роден в Хасково, и е посветен на красива учителка от града. Покрай хасковската река действително има много тополи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай