Понеделник,

Искат Кърджали да е Зелена столица на Балканите

От: Екатерина Николова -
199
Искат Кърджали да е Зелена столица на Балканите
A
A
A

Кърджали - Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц.д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията "Регионални брандове развитие на култура и туризъм", организирана от Асоциацията по туризъм "Перперикон" и вестник "Стандарт" в Кърджали. България вече има ски-столица - Банско, СПА-столица -Велинград, европейска столица на културата - Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделска политика" в Земеделското министерство. Кърджалийци може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Напълно заслужаваме да сме Зелена столица на Балканите. Ние и в момента сме може би най-чистият и най-зеленият град в България, продължаваме да реализираме много проекти в тази посока, каза зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова. Тя приветства предложението градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, препоръча Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк "Източни Родопи". Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът.

Това е възможност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам.-председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция "Земеделие". Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя. 

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам.-министър на културата. Увеличени са и парите за проекти, свързани с култура, заложени в бюджета на самото министерство. Повече са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище "Ковил" край Ардино, трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта "Патмос" в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Зам.-министърът на културата се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта - крепостите "Вишеград", "Моняк" и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата "Утробата". Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти. 

Културният календар на общините да се планира с 5-годишен хоризонт, поиска туристическият бизнес. Според него само така една община може да покани голяма оперна звезда, например. Ангажиментите на световните певци се планират две - три години напред. Амелия Гешева обаче обясни, че има механизми да се предвидят средства за подобни концерти и без да се прави специална промяна в регламента за общинските културни календари и обеща съдействие на всяко кметство, което тръгне на подобна голяма стъпка.
Екатерина Николова


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички