Искат Кърджали да е Зелена столица на Балканите

Туристически бизнес парк "Източни Родопи" ще подпомогне местното производство

Искат Кърджали да е Зелена столица на Балканите | StandartNews.com

Кърджали - Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц.д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията "Регионални брандове развитие на култура и туризъм", организирана от Асоциацията по туризъм "Перперикон" и вестник "Стандарт" в Кърджали. България вече има ски-столица - Банско, СПА-столица -Велинград, европейска столица на културата - Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделска политика" в Земеделското министерство. Кърджалийци може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Напълно заслужаваме да сме Зелена столица на Балканите. Ние и в момента сме може би най-чистият и най-зеленият град в България, продължаваме да реализираме много проекти в тази посока, каза зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова. Тя приветства предложението градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, препоръча Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк "Източни Родопи". Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът.

Това е възможност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам.-председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция "Земеделие". Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя. 

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам.-министър на културата. Увеличени са и парите за проекти, свързани с култура, заложени в бюджета на самото министерство. Повече са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище "Ковил" край Ардино, трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта "Патмос" в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Зам.-министърът на културата се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта - крепостите "Вишеград", "Моняк" и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата "Утробата". Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти. 

Културният календар на общините да се планира с 5-годишен хоризонт, поиска туристическият бизнес. Според него само така една община може да покани голяма оперна звезда, например. Ангажиментите на световните певци се планират две - три години напред. Амелия Гешева обаче обясни, че има механизми да се предвидят средства за подобни концерти и без да се прави специална промяна в регламента за общинските културни календари и обеща съдействие на всяко кметство, което тръгне на подобна голяма стъпка.
Екатерина Николова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай