И Лили Иванова ще пее на джаз-феста в Града на липите

И Лили Иванова ще пее на джаз-феста в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Две културни събития, буквално на метри едно друго, ще разтърсят Града на липите в четвъртък вечер.

На откритата сцена на Античния форум „Августа Траяна" под Старозагорската опера ще стартира трето издание на джаз-фестивала, посветен на най-известните ни композитори-джазмени. Доката върви джаз-феерията под звездите в същото време в залата на операта ще пее примата на българската естрада Лили Иванова.

„Нека запазят спокойствие всички фенове на Лили и на джаза, тя ще пее и на джемсешъна след концертите в култовото заведение „При кмета", обеща артистичният директор на феста Венци Благоев. Той припомни, че в оркестъра на примата „под наем" е популярният джаз-музикант Веско Веселинов –Еко, контрабас, участник в предишнитe две издания на джаз-фестивала. Еко бил най-голямата гаранция, че Лили ще стане част от големия джаз-форум. Известно е, че в началото на своя път примата също е била пристрастна към джаз-музиката. Една от най-известните и песни дори се казва „Влюбеният джаз".

„Акцентът на тазгодишния фестивал е музиката на българските джаз-композитори, над 80 на сто от парчетата, които ще звучат ще бъдат български", увери Венци Благоев. Дори световната звезда на феста – американският саксофонист Джордж Гарзон, който ще свири с Биг-бенда на БНР, е подготвил български репертор. Негови ученици са някои от нашите най-известни джазмени – Антоний Дончев, Георти Дончев, Росен Захариев, Васил Спасов. Възпитаник на Гарзон, който е педагог в щастскиа Бъркли-колидж, е и старозагореца джаз-композитор Пламен Карадонев. Неотдавна светилото в джаза Гарзон е включил в своя диск творба на най-талантливия старозагорски джаз-музикант, която също ще звучи на феста. С бърагрски ритми в своя репертор се канели да изненада публиката и от мексканското MAD TRIO.

Всички джаз-концерти на античната сцена под звездите са безплатни, припомнят домакините от общината. Рамо на феста и тази година дават американската компания „КонтурГлобул", която е собственик на ТЕЦ в „Марица-изток", и фондация „Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай