Хитове по велики стихове звучат в НДК

Певци от различни поколения излизат на 11 ноември за грандиозен концерт, посветен на бг поезията и музиката

Хитове по велики стихове звучат в НДК | StandartNews.com

Поп и рок звезди от различни генерации се обединяват на 11 ноември за грандиозен концерт в зала номер едно на НДК, посветен на големите поети и композитори в българското изкуство. 4000 ще аплодират Йорданка Христова, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Михаил Белчев и Кристина Белчева, Маргарита Хранова, Недялко Йорданов, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Йордан Караджов, Илия Ангелов, Хайгашод Агасян, Фондацията, Стефан Диомов с "Петте сезона", бенда на Константин Белчев...

Режисьор е Ники Априлов. Ще прозвучат някои от най-легендарните евъргрийни от родната сцена през последните десетилетия. "Те са променяли животи. Хитовете от 60-те, 70-те, 80-те, 90-те са по лириката на най-забележителните ни автори. Затова се помнят от поколенията, затова са винаги актуални, а посланията им не излизат от мода", категоричен е Михаил Белчев, вдъхновител и идеолог на спектакъла. Рицарят на изящната словесност е потресен от опошляването на развлекателната индустрия с цинични фрази, улично поведение и вулгарно излъчване. И неслучайно е убеден, че публиката е жадна за качество и стойност в най-забавните жанрове. От гилдията се чуват гласове, че концертите като този на 11 ноември трябва да се превърнат в традиция в името на националната култура.

Какво ще ни предложи братството на класиците? Ето само няколко акцента от сет листата. Богдана Карадочева ще провокира овациите с "Не ми пука" и "Защото" – само две от десетките шлагери, в които тя дели душа, перфекционизъм и слава с поетесата Маргарита Петкова и композитора Стефан Димитров. Тяхното трио наистина е невероятно – недосегаемо от годините и капризите на афиша. Двете изключителни дами се шегуват, че се познават от трети клас. Действителността е малко по-различна. Вечно четящата Богдана през 1982-а попада в списание "Септември" на стихотворението от Маргарита Петкова "Чудо ли някакво чакаме...". /Всъщност то започва с "Боже", но тогава подобно обръщение няма как да мине./ И си казва: "Господи, коя е тази жена, която мисли като мен?". Минава покрай Съюза на писателите, за да иска номера на телефона й. И разбира, че "барабар Петкова с мъжете" в този момент живее в Долна Митрополия. Не след дълго се откриват, за да не се разделят от тогава. "Приятелството е като любовта – химия, която веднага се получава", категорични са и двете. Те не крият, че когато понякога спорят за дума или стих, едната казва: "Това е тъпо, опитай ето така", а другата я репликира: "За да стане още по-тъпо ли?". Защото за Богдана текстът на всеки неин шлагер е светая светих. Самата тя е автор и знае. "Богдана ми звъни и казва: "Ей такава песен ми се пее". И сядам да пиша, а Стефан се заема с музиката - той усеща паузите на стихотворенията ми. Поезията е като вдигане на тежести – сам си пред листа. Писането на текст за песен е колективен спорт", коментира Маргарита Петкова.

Веселин Маринов приема като благословия от небесата честта да бъде приет в компанията на големите майстори на словото и музиката. Той изпява над 60 от прекрасните стихотворения на Евтим Евтимов. Тончо Русев сътворява 100 композиции за Веско. Хитовете на триото без съмнение остават в историята на родната култура. Неслучайно Маринов споделя: "Ако не бяха тези двама гении, днес нямаше да бъда това, което съм. Беше достатъчно само да съм край тях, за да поема флуиди от божествените им дарби". Веско разказва, че Евтим е бил най-мъдрият, най-спокойният човек – говорили по цели нощи, с него споделял всеки проблем, за да получи философско успокоение, че рано или късно след нощта изгрява слънцето. Маринов продължава да се просълзява, когато говори за Евтим Евтимов, когото в моменти на върховно откровение наричал "татко". На последната им земна среща му занесъл вино. "Тончо пък е по-темпераментен, по-готов за спорове", откровен е Веско. През годините той не пропуска да покани духовните бащи на всеки свой концерт и да призове публиката да ги аплодира. На 11 ноември Маринов ще чуем и с "Изхвърлени цветя" – друга страхотна творба на триото.

Мишо Белчев ще хване микрофона за емблематичната "Не остарявай, любов".

През лятото на 1983-а Хайгашод Агасян прочита току-що написаното от Недялко Йорданов едноименно стихотворение и усеща онзи необясним прилив на още по-необяснима енергия, която обикновено се тълкува като посещение на музите. Хайго буквално потъва в думите, за да извае най-достойните ноти. Като автор на десетки песни, е наясно, че някои от тях се получават от раз, други отнемат време. Докато умува над партитурата, Младежкият театър, където работи Хайго – в онази епоха оркестрите към драматичните трупи деляха репертоара с актьорите, излита на турне към Москва и Ленинград за две седмици. Аплаузите и светската суматоха, гарнирани с разточителни социалистическо-славянски трапези и емоции, не могат да отклонят Хайго от "Не остарявай, любов". Той обръща гръб на купоните, за да се затвори в хотелската стая и да се концентрира. Периодично звъни по телефона на Недялко, за да го пита харесва ли мелодията. "Това е шлагер от две държави", шегува се Хайго и днес. Той е благодарен на Белчев, че я превръща в един от най-харесваните лирически химни. Тогава, през 80-те, Мишо веднага разбира какъв бисер е получил от приятеля си. И казва на съпругата си Кристина – по това време млада актриса по разпределение в Ловешкия театър, че славата ще връхлети "Не остарявай, любов" само след 24 часа. "Мишо дойде от София и ни я изпя. После тръгнахме на турне с "Кръстопът на облаците" – много нашумял спектакъл на Юлия Огнянова, Петър Слабаков беше в една от главните роли. И през цялото време я пеехме в автобуса", разказва Кристина.

На 11 ноември Мишо Белчев ще получи традиционните овации и за още един общ проект с Хайго – "От много много отдалеч". Великолепните стихове на барда са посветени на неговата Кристина. "Мишо я представи на един младежки конкурс и публиката веднага я прие като нещо различно и много вълнуващо. Тогава аз бях само на 23 и се чудех защо звучи доста тъжно. Тази песен е част от мен. И с годините все повече я разбирам и ми става все по-близка", не се колебае Кристина. Миналата година на уникалния концерт за 70-ия рожден ден на Мишо в НДК той я изпълни в дует със сина им Косьо – знаково преживяване. А сега Мишо и Кристина ще вдигнат адреналина на меломаните със супер романтиката "Късна любов" по стиховете на Милена Лилова и с мелодията на Асен Масларски.

Йордан Караджов излиза с "Да те жадувам" по култовото стихотворение на Любомир Левчев "Недопустимост". Заглавието за парчето е по идея на неговия композитор Георги Костов –специално за "Сигнал". Емил Димитров също създава мелодия по думите на Левчев – песента е в неговия албум от 1979-а, припомня БГ естрада. Той обаче е оставил оригиналното заглавие на поета. Данчо Караджов ще изпълни и "Сляп ден" по Мишо Белчев.
Константин Белчев пък е автор на "Запали нощта" по строфите на Александър Петров. Тъкмо с него изгряващият певец взе първата си награда – за дебют на пролетния радио конкурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай