Хиляди самодейци огласят 3 дни Рила и Пирин

Хиляди самодейци огласят 3 дни Рила и Пирин | StandartNews.com

Занаяти, изложби, дефилета на животни, дегустация на био продукти на фестивала „Ирин Пирин"

Фестивалът „Ирин Пирин" ще събере на поляните край Разлог хиляди самодейци, занаятчии, производители на хранителни продукти, фермери. Съборът на Югозапада ще се проведе на 17,18 и 19 юни, а целта му е запазването и представянето на традиционната материална и нематериална култура на Югозападна България. Ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, изложения на различни сфери от традиционните форми на поминък. „За нас е важно съхранението и развитието на локалните и регионални идентичности в рамките на съвременното глобално общество", твърдят организаторите от община Разлог и Фондация „Наследство в бъдещето".

Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Националния фолклорен фестивал „Разлога" - надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура. Стотици тъпани ще огласят района по време на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане". Ще се представят традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи, дегустация на млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки. Ще има кулинарни демонстрации, народни игри, народни борби, конни надбягвания и голяма веселба. Участието във фестивала е доброволно и без такса. В него могат да се представят народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли от цялата страна.

Допуска се участието и на чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор. За нас този празник е тържество на българския фолклор, на българщината. Радваме се и се готвим за него. Добре е, че се прави такъв форум, тъй като фестивалът „Пирин пее" вече ще се провежда само веднъж на 4 години. А ние имаме нужда всяка година от такава сцена, за да покажем таланта си", твърдят самодейци от Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай