Френски ритми пълнят хотелите в югозапада

Френски ритми пълнят хотелите в югозапада | StandartNews.com

Гостите на "Франкофоли" се редят за студентски квартири

Великите "Джипси кингс" дават старт на шоуто на 17 юни

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Един град успя да сбъдне мечтите на хиляди меломани и почитатели на съвременната френска музика. Благоевград е "FRANCOFOLIES", "FRANCOFOLIES" е Благоевград за втора поредна година. Любители на музикалното изкуство от страната и десетки чужди държави си дават среща в областния център на Пиринско между 17 и 18 юни тази година. Всички те ще усетят духа на Франция чрез музиката на някои от най-големите френски изпълнители. И ще се насладят на невероятен празник, осигурен от общината, която е продуцент на събитието.

"Фестивалът "FRANCOFOLIES" е емблема на превръщането на града ни във фестивален център не само у нас, но и на Балканите. С него доказахме, че общината не само иска, но може и прави неща, с които сбъдва мечтите на много фенове на музиката", твърди кметът Атанас Камбитов. Никак не бе лесно да се възстанови след близо 20-годишно прекъсване българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика "Francofolies". Но усилията на екипа си струват, тъй като шоуто и емоциите, които предизвиква, осмислят всичко. Напливът на почитатели на френската музика е огромен. Още в средата на месец май всички благоевградски хотели обявиха, че нямат свободни места за дните на фестивала. "Сега и папата да иска да дойде, няма къде да го настаним. Такъв интерес към музикално събитие в града ни не помня. Обаждат се хора от цялата страна, молят се за стаи без никакви удобства, само да бъдат част от магията на събитието. Но всичко е пълно отдавна", твърди собственик на хотел в центъра на града, на 150 метра от сградата на общината. Последен шанс за меломаните е да разчитат на частните квартири. Те обаче са ангажирани от хилядите студенти в областния център. Добрата новина е, че младежите скоро ще напуснат града, тъй като учебната им година приключва. Така ще освободят квартирите. Много от хазяите са се разбрали с наемателите си, че помещенията, които ползват, ще бъдат дадени на гости на фестивала, докато самите студенти са по родните си места. Битката за легла ще се пренесе и в съседните на Благоевград населени места. Не е изключено закъснелите да резервират места да отидат чак в курортите Банско и Разлог и да пътуват всеки ден за шоуто в Благоевград. А на него ще има какво да се види.

Миналата година през септември хиляди зрители имаха редкия шанс да чуят на живо Патрисиа Каас, Патрик Брюел, DJ Боб Синклер. Тази година посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан също се включи в подготовката на музикалния празник чрез посолството, което съдейства на общината за перфектното реализиране на събитието, което е важно не само за Благоевград и България, но и за Франция. В двете фестивални вечери на 17 и 18 юни се очакват десетки хиляди гости от страната и чужбина, а за всички тях входът е безплатен.

Фестивалът със своя мащаб и значение очаквано се превърна от самото начало в емблема и визитна картичка на областния център в Пиринско. Искам да благодаря на всички за помощта, подкрепата, съдействието. Благодаря и на онези, които не ни подкрепиха, защото ни амбицираха да стигнем до тук. По време на фестивала публиката ще има възможност да се докосне до френската музика, до френската култура, да ги опознае. Франция и французите пък ще опознаят нас", казва градоначалникът Камбитов.

А добрите новини за меломаните не спират с всеки ден, с който приближаваме до грандиозния фестивал. Не кой да е, а великите изпълнители от "Джипси кингс" ще открият второто издание на феста за съвременна френска музика "Франкофоли" на 17 юни. Те ще огласят площада на града както с големите си хитове и класики, така и с няколко нови парчета.

Между "циганските крале" са членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос, които напускат Испания по време на Гражданската война и се преселват в Южна Франция. Хосе, бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава "Лос Рейес", които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват "Джипси кингс". Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане - смес от испански, френски и чешки.

През 2015-а фламенко звездите отбелязаха 25 години на сцената и ги ознаменуваха със световно турне в Европа, Австралия, САЩ. Преди "Джипси кингс" сцената в Благоевград ще подгрее французинът с нигерийски произход Фефе. Рапърът ще гостува в България за първи път и е изключително атрактивен. През 2010 записва френската версия на "Wavin' Flag" - сингъл, който доби грандиозен успех, избран за химн за Световната купа на ФИФА през 2010-а.

Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите на 18 юни, когато фестът приключва. Френската популярна певица ZAZ ще пее на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Младата французойка с истинско име Изабел Жофроа проби на международната сцена с хита "Je Veux" от първия си самостоятелен албум през 2010 г., който става двойно платинен из Европа. Оттогава тя е издала три, като последният - "Paris", прави интерпретации на емблематични френски песни - "Под небето на Париж", изпълнена от Едит Пиаф през 1954 г., "Елисейските полета" на Жо Дасен от 1969 година, "Имам две любови" на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан.

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти от "Nouvelle vague" също ще пленят зрителите във втората фестивална вечер. Те пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета. Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена. Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат "Nouvelle vague" музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта.

Още много изненади ще има за хилядите зрители, разкриват организаторите на фестивала. Едно е ясно. В Благоевград ще има страхотен празник и музикални звезди от световна величина. Затова меломаните от страната и чужбина нямат търпение шоуто да започне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай