Джоф Тейт: Обичам музика, която разказва истории

Джоф Тейт:  Обичам музика, която разказва истории  | StandartNews.com

Джоф Тейт десетилетия наред бе фронтменът на сиатълците Куинсрайк, които белязаха трайно рок сцената през средата и края на 80-те години. Сега Джоф идва в България, за да пее в "София Лайф Клуб" на 17 ноември. Той ще представи проекта си "Operation: Mindcrime". Ето какво заяви Тейт по повод участието си.

- "Operation: Mindcrime" е името на третия албум на Queensryche, издаден през 1988 г. Какво ви накара да озаглавите по същия начин и настоящия ви музикален проект?

- Имах нужда от име, което ще представи на феновете ми моята музика, това, което правя в момента. Всъщност става въпрос за идеен музикален проект с различни сюжетни линии. Според мен заглавието "Operation: Mindcrime" поставя най-подходящия тон и фон за разказ на моите музикални истории, показва каква точно е музиката, която правя в момента.

- А каква музика правите в момента?

- Музика, която разказва истории. Музика с идея. "The Key" е първият албум от трилогията, която създадох. Всъщност трите албума разказват една история и я пресъздават заедно.

- Идеята за създаване на албум трилогия е много впечатляваща. Ще споделите ли как измислихте сюжетите за албумите?

- От доста време си мислех за създаване на подобен проект, харесваше ми идеята. Отне ми време да я превърна в реалност, тъй като чаках да се появи сюжет, който да пресъздам чрез музика. Изчаквах да измисля дълбока история, а не някоя обикновена, която може да се разкаже с няколко думи. Исках да бъде по-обширна, да разказва много неща. Миналата година бях в Испания на туристическа разходка по Пътя на Сантяго. Бяхме на път около 30 дни, имах много време да мисля и да пиша. Именно тогава измислих историята, която да се превърне в музикална трилогия. Когато се прибрах от пътуването, първото, което направих, беше да започна работа по проекта си.

- Защо обичате да пишете музикални истории?

- Предполагам, че причината се корени в музикалните ми предпочитания още от малък. Докато растях, намирах истинско вдъхновение в музиката от 60-те и 70-те. "Бийтълс" бяха първите музиканти, които чух да изпълняват музика с идея. Това ме накара да търся още творци, които разказват истории. Албуми като "Dark Side of the Moon" на Пинк Флойд, както и "Wish You Were Here", също "Close to the Edge" на Йес и "Lamb Lies Down on Broadway" на Дженезис - всички те разказват истории. Те ми повлияха много при изграждането ми като изпълнител.

- Как взехте решението си да започнете солова кариера?

- Дълго време го обмислях. Предполагам, че почувствах нуждата да продължа към друго ниво. Исках да намеря музикална посока, която мога да изуча и да намеря себе си отново в музиката, която създавам.

- Ако не бяхте музикант, каква щеше да бъде професията ви?

- Започнах на девет. Занимавам се професионално с музика от толкова време, че не помня какво съм правил преди това и какво бих правил, ако я нямаше музиката в живота ми. Не бих избрал друга професия.

- Имате натоварен график, изпълнен с турнета по целия свят. Как успявате да си починете?

- Опитвам се да не си почивам твърде много. Ако зависеше от мен, изобщо не бих си почивал, защото много обичам работата си. Обичам да пиша музика, обожавам да я изпълнявам пред публика и не на последно място - обичам да пътувам.

- Какво могат да очакват феновете в България от предстоящия ви концерт на 17 ноември в "Sofia Live Club"?

- С нетърпение очаквам шоуто! Отдавна не съм свирил в България. Сигурен съм, че за мен ще бъде наистина вълнуващо преживяване. Ще изпълня голяма част от песните, които съм написал през годините. Ще представя на публиката и целия албум "Operation: Mindcrime", както и музикалните истории, които създавам в момента.

- Имате ли послание към феновете си в България?

- Благодаря ви, че слушате музиката ми! Нямам търпение да ви видя в София!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай