Сряда,

Древно имане край новото чудо Синаговци

От: Сияна Севова -
6533
Древно имане край новото чудо Синаговци
A
A
A
  • Гроб на воин с меч разкрива най-древната история на Северозапада
  • Изследват долината на р. Витбул, обитавана през всички исторически епохи

 

Видинското село Синаговци става новото археологическо чудо на България. Монетно съкровище от 27 сребърни денара бе открито в четири некропола по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Общо находките са над 900 и повечето от тях ще бъдат експонирани във Видинския музей. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I век пр. Хр - I век сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III век сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI век сл. Хр.). Открити са и останки от стопанство от III век сл. Хр. със земеделски инструменти. Денарите пък са от I век пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II век сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.  

Археолозите работят на обекта от 10 ап-рил, но реално там проучвания се правят още от есента. Цялостното изследване пък трябва да завърши в края на август.

Интересното е, че в археологическия обект край село Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи, както и пещи от периода на I век пр. Хр. - I век сл. Хр. Обектът е регистриран от археолога Стефан Александров през 2018 г. и през него преминава трасето на новия скоростен път София-Враца-Видин, важна отсечка в Северозападна България."Това е нов археологически обект, който отново е по Дунавския път, по лимеса на Римската империя. Намира се точно

по средата между Бонония и Рациария

до сегашните села Синаговци и Дунавци", обясни за "Стандарт" в началото на археологическия сезон доц. Здравко Димитров, ръководител на екипа, който работи на обекта. Той разказа, че мястото, на което са открити некрополите, е обитавано през всички исторически епохи. "До самото течение на река Витбул, малко преди вливането й в Дунав, има една речна долина, където открихме селище от времето на ранножелязната епоха и от времето на установяването на римския лимес, от времето на император Август и неговите наследници. Там има вероятно части от римска вила от ерата на принципата - II-III век и три некропола, които са от тракийския период, от римския и от средновековието", посочва доц. Димитров.Обектите реално са седем и застъпват доста широка хронология.

На мястото няма много архитектурни останки, но пък находките са много и интересни. А това е добре и за магистралата, защото няма да се появят проблеми с преместването им. Находките, които вече постъпват в Регионалния музей във Видин, се регистрират, описват и се реставрират."Те са доста интересни, особено тези от некрополите са най-атрактивни. Там ни изненада една малка могилка от ранножелязната епоха, от период VI-VII век пр. Хр.

от така наречената култура бесараби

Културата е открита в едно село буквално срещу Видин от румънска страна, което колегите от Румъния са изследвали отпреди 30-40 години. Подобни практики откриваме и от нашата страна на Дунав", разказа още Здравко Димитров.Едно от най-интересните открития е гроб на воин, който е погребан със своя меч. Тъй като на обекта работят и реставратори, мечът е внимателно събран, така че след реставрацията да се покаже в музея и да стане един от най-атрактивните експонати. В некрополите са открити и много фибули и накити.За археолозите находките са доказателствата, с които може да се проследи историята, да се разкрие какви хора са живели по тези места и как различните култури са се наслоявали и смесвали. Затова и разкритията от ранножелязната епоха са толкова важни, тъй като не са били откривани до момента при археологически разкопки в България. Отделни елементи при накитите от некропола са изцяло от бронз, което за ранножелязната епоха е много характерно. "Подобни находки са открити от иманярски набези при съседни гробни комплекси, но за първи път откриваме подобен обект и имаме шанса да го проучим", коментира доц. Димитров.Изненадата за археолозите в този обект са следите от културата бесараби, тъй като за първи път са на нашата страна на Дунав. "Това са добри данни и изключителна изненада, тъй като предполагахме, че на този обект ще има римски находки, понеже това е границата на империята, когато през I век идват легионите на Дунава. Но освен римския некропол, открихме и тази могила. Тя е в една голяма нива, която се обработва, има си арендатори, тоест ако не бяха спасителните разкопки, ние никога нямаше да открием този обект и това е голям шанс", казва още доц. Здравко Димитров.Така некрополът и могилата край Синаговци и Дунавци разказват важни и любопитни моменти от родната ни история. Между двата древни римски града Бонония и Рациария археологическият обект по трасето на пътя дава информация за хронологията на събитията и хората през различните епохи в Северозапада. Археолозите се шегуват, че по римско време е имало повече мостове на Дунав от сега. Но мост към Европейската  цивилизация като цяло е античността по нашите земи и част от сътрудничеството, което сега продължава по най-големите европейски реки в Северозападна Европа до устието на Дунав по границите на Римската империя.Вече има инициатива, която обединява всички дунавски държави. По времето на империята, както и сега, тези държави са били много близко свързани, така че сега е естествено да обединяват усилията си в експонирането на това археологическо наследство.

Вижте още: Теснолинейката - кой я възстанови? | Чудесата на България


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички