"Чудесата на Родопите" тръгнаха от Кърджали

Най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди" е вече на пазара

"Чудесата на Родопите" тръгнаха от Кърджали | StandartNews.com
  • Премиерата бе в Столицата на заедността, следва следа тур от Ардино до Белица

Най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди" е вече на пазара. Уникалният том за първи път събира на едно място неразказаните легенди и предания за Чудесата, които пази Свещената планина. Автор на книгата е главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. А предговорът към изданието е специално написан от човека, който най-добре познава родопската душа - д-р Ахмед Доган.

Най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. Те имат световно историческа мисия да запазят културния код на изстраданата Заедност и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на нашата цивилизация, пише д-р Доган.

Десетки кметове, учени, представители на изпълнителната и законодателната власт, директори на музеи и библиотеки, медии събра премиерата на книгата. "Чудесата на Родопите - 50 легенди" бе представена първо в Столицата на Родопите - Кърджали. Това стана на най-важната за "Стандарт" дата тази година - 10 август, когато любимата медия отбеляза своята 30-а годишнина. Премиерата на книгата бе направена по време на юбилейната дискусия "Бранд "Родопи" - новата визитна картичка на Кърджали и региона", която е част от най-голямата Национална кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство "Чудесата на България".

След Кърджали "Чудесата на Родопите - 50 легенди" тръгва на турне из родопските общини. В поредицата срещи - от Ардино до Белица, ще представим знаковите обекти в Свещената планина и ще развием и надградим Бранд "Родопи".

"Чудесата на Родопите - 50 легенди" не е поредният пътеводител за културен туризъм, нито претенциозен алманах за културно-историческите стойности на обектите. Това е истинска енциклопедия по родолюбие, търсеща дълбоко духовното, криещо се зад интересните за екскурзиантите места от миналото и настоящето, сдържащите дъха творения на природата, даващите удовлетворение на вкуса съвременни постижения на туристическия бранш.

Увлекателната книга съживява хилядолетната българска история чрез миналото на планината, криеща и днес толкова много омагьосани места, придружавайки читателя от западната част на България чак до източните хребети на природната грамада.

Легендите в нея са събирани през 12-годишната история на Националната кампания на "Стандарт" Чудесата на България от местни издания, родови предания, както и най-различни архиви.

Книгата е част от хитовата издателска поредица, който започва с „40 легенди за чудесата на България“. Изданието излезе преди 2 години и вече е преведено на български, английски, руски, немски, испански и турски език.

В книга, посветена на Родопите, са представени най-известните легенди и митове, свързани с природни и създадени от човека обекти, както и заобикалящите ги други забележителности на хилядолетната люлка на живота и културата – Родопите. Това е колекция от увлекателни разкази за миналото и съвремието на българските култура, история и природна красота.

Книгата на "Стандарт" отвежда към дългия път на миналото - във вълшебните места сред шепота на предходното. Това е както лек, така и труден път през страничните пътища, през отклоненията и в скритите дебри на историята. Представлява уникално приключение, в което участват хора с храбри сърца и открити умове, а истината е преплетена с митовете, историята среща с географията, а емоцията надделява над разума.

Книгата пази тайните на Побития камък и Дома на ангелите

Кой някога е чувал за Дома на ангелите в Перущица, свързан с тежък и знаменателен момент от миналото на България? Колко са българите, които знаят къде е било любимото място на покойния лидер на Куба Фидел Кастро? Има ли такива, които владеят тайната на направата на кукли от царевична шума, което е толкова лесно занимание за децата от малкото градче Куклен край хилядолетния Пловдив? Отговори на всички тези въпроси ще намерите в най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди"

Тя започва с уникалното най-голямо тракийско светилище - Перперикон и завършва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - "Градище". Дори читателите, които смятат, че познават България, ще открият нещо за живота и гласовете на забравени герои на истории.

Страниците на луксозното, богато илюстровано издание са запечатали символиката в Побития камък и разказват какво се носи във вятъра около Орловото око. Разкриват къде е сянката на дявола в Дяволския мост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай