Понеделник,

Чудесата на Бобов дол и Ражан влизат в каталог

От: СТАНДАРТ -
554
Чудесата на Бобов дол и Ражан влизат в каталог
A
A
A

Каталог обединява богатството на фолклора, ритуалите и традициите на Бобов дол и сръбската община Ражан. Културният указател е част от дейностите по съвместния проект на двете общини „Фолклор в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност“. Той се финансира с над 286 хил. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество България - Сърбия 2014-2020 г. Изданието на български и на сръбски език дава възможност на всеки посетител на граничния регион да се запознае с фолклора, местните занаяти, традиционните музикални инструменти, обредите, обичаите, легендите и паметниците на културно-историческото наследство в двете общини.

По проекта е изготвена и стратегия за развитие на трансграничното сътрудничество и популяризирането на природното и културно наследство за развитие на туризма за периода 2022-2025 г. Целта е местната общност и културните центрове да бъдат подпомогнати в усилията им за запазване на културното наследство и да бъде подкрепен трансграничният културен обмен. Планът за действие предвижда създаване на условия за установяване на ефективни партньорства между заинтересовани страни и граждани, създаване на специализирани уеб страници, бази данни и онлайн каталог за структури на гражданското общество и бизнеса, заинтересовани от развитието на трансграничното сътрудничество между двете общини. Планирано е създаването на общ културен календар, организиране на съвместни културни прояви, консолидиране на туристическата оферта, изработване на съвместен рекламен материал, организиране на изложения и фестивали.

При изпълнението на проекта през м. г. бяха организирани и два тридневни фолклорни фестивала от двете страни на границата. Така общините – партньори по проекта представиха една на друга своето нематериално културно наследство като стъпка към изпълнението на съвместната стратегия за насърчаване на културното сътрудничество.

В Ражан доброволци от местното занаятчийско сдружение и земеделската кооперация представиха изработването на глинени съдове за приготвяне на ястия и хляб, които се правят единствено в този район на Сърбия. За направата им се използва местна глина и керамичен пясък. Местният занаят е включен в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република Сърбия. В Бобов дол фолклорът на региона бе представен от танцовите състави на 4 читалища от общината.

По проекта е доставено озвучително, сценично и музикално оборудване за двете общини, което се ползва за провеждането на различни културни програми.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички