Буги-вуги нощ подгрява джаз феста в Банско

Буги-вуги нощ подгрява джаз феста в Банско | StandartNews.com

 

Луда буги-вуги нощ ще "подгрее" на 3 август ХХI международен джаз фестивал в Банско, съобщава сайтът bansko-casakarina.com. С организацията му се е заел създателят и директор на проявата, известният лекар дерматолог и иглотерапевт д-р Емил Илиев. Идеята му е да събере на една сцена с два рояла трима от най-добрите в момента в света пианисти в този жанр - германеца Аксел Цвингенбергер (безспорен любимец на публиката в Банско), японеца Кейто Сайто (също е свирил там) и швейцарката Ла Дива, която ще се изяви в страната ни за първи път. Гостите със сигурност ще направят незабравимо шоу, което да настрои публиката за следващите осем вечери на площада в Банско, които по традиция са с вход свободен. "Тази година ще поставим акцент върху повече джазови музиканти в програмата, по-малко поп изпълнители", казва д-р Илиев, макар че още първата вечер открива Петя Буюклиева. Тя е поп певица, но има в репертоара си и много джазови мелодии. Преди няколко месеца Петя направи страхотен концерт с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Той предложи да го повторят в Банско. С тях ще се изяви и младата певица Весела Морова, която е пяла с Биг бенд Благоевград и има готова програма, пояснява д-р Илиев. Първата вечер ще слушаме и друга любима българска група -"Дърти пърчис" със солистка Амалия. Сред родните участници са още "Ейсид фолк файв" - състав от българи, които живеят в различни краища на Европа, събират се тук и представят новите си търсения в областта на етно джаза. Те вече са познати на публиката в Банско от гостуването им преди няколко години. Музикалният педагог и певица Надя Тончева, организаторка на джаз фестивала в Казанлък, ще пее за първи път на тази сцена заедно с Живко Петров, Стоян Янкулов-Стунджи и др. Един от най-известните наши джаз изпълнители - Ангел Заберски, и Брас асоциация бенд подготвят голяма програма със солисти Васил Петров и Камелия Тодорова. Като продължение на традицията джаз фестивалът да дава сцена на млади таланти, тази година ще представи "Индиго кидс" - най-новия проект на Явор Велчев-Яви заедно с Богомил Енчев, Димитър Горчаков, Владислав Мичев и Радослав Славчев-Ривърмен. В този дух е и идеята на д-р Илиев на сцената да се изяви едната от дъщерите близначки на джаз звездата Камелия Тодорова - Рейчъл Роу, която вече има кариера като соло певица. Българско присъствие има и в концерта на Александрина Симеон квинтет с Бени Браун.
Лиса Симон - дъщерята на прочутата певица, пианистка и личност с активна гражданска позиция Нина Симон, пристига това лято в Банско. Популярният барабанист Омар Хаким, син на джаз тромбониста Хасан Хаким, който свири с Луис Армстронг, Каунт Бейси и Дюк Елингтън, още на 10 години участва в джем сешъни с прочутия си баща и неговите приятели.
Познатите в Банско и много харесвани музиканти, които за пореден път ще се изявят в пиринския град, са британските шоумени от "Джайв ейсес" и германската група "Джазбоун", които са свирили у нас през годините в различни състави, както и Балаж Бади ню квартет, който гостува на феста през 2015 г. с друг саксофонист, а сега идва с една от най-добрите унгарски джаз певици Криста Почаи.
С интерес се очаква и първата изява у нас на Уралския диксиленд от град Челябинск. Формацията, създадена през 1969 г., е призната за един от най-добрите джаз състави в Русия. Музикантите владеят отлично не само диксиленд, но и редица стилове от съвременния джаз - от мейнстрийм и би-боп до джаз-рок и смуут-джаз, макар че творчеството им в най-голяма степен е повлияно от Луис Армстронг. Уралският диксиленд е гастролирал по цяла Русия и в много европейски страни, както и на престижни джаз фестивали. А спектаклите на състава са и много атрактивни, защото музикантите не само свирят, но и пеят, и танцуват.
Д-р Емил Илиев разкри, че е постигнал договореност и с групата "Джипси кингс", усилено търси финансиране, надява да се намерят спонсори и финалът да бъде успешен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай