Четвъртък,

БАН създаде онлайн игра за тракийската цивилизация

От: Стандарт -
БАН създаде онлайн игра за тракийската цивилизация
A
A
A

Още в зората на технологиите през 1998 г. бе създаден дигитален проект за тракийското наследство от няколко института в БАН. Целта бе да се създаде достъп до информация по всяко време, от всяко място и на всички хора. Този факт припомни Десислава Маринова от БАН, която изнесе презентацията "Културното наследство в дигиталния свят на информационната ера /Ролята на БАН/, по време на форума "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят".

"Мултимедийна библиотека - виртуална енциклопедия на българската иконография" е един от направените проекти, каза Маринова.

В района на Велико Търново бяха заснети ЗД църкви, тази реклама даде възможност още повече туристи да посещават тези паметници на културата.

Друг проект е как технологията помага да се възстанови културно-историческото наследство - в църквата "Успение Богородично" в Банско е имало уникален иконостас. След опожаряването на храма е останала само една снимка. Ние направихме възстановка на тази база, всичко бе принтирано в реален размер и в момента, благодарение на майстори, ние имаме иконостаса. Макар и не толкова стар, той показва творчеството на резбаря, разказа още Десислава Маринова.

Преди 2 г. работихме по проект "Децата във виртуалния свят на тракийската цивилизация. Разработихме игра за могила в Долината на Тракийските царе. Така достигнахме до тази детска аудитория и им показахме културното наследство по уникален начин, допълни още ученият от БАН. Експериментът, който правим в различни училища, показва, че на въпрос какво децата харестват, те казват - "Харесвам траките", посочи още Маринова.

Разработваме и игра, свързана с Акве Калиде, допълни тя. Технологиите ни дават много възможности, заключи Десислава Маринова.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички