Балканска треска в НДК

Интерпретациите на балкански фолклор на Влатко Стефановски и Мирослав Тадич и Теодосий Спасов им спечелиха фенове из цяла Европа

Балканска треска в НДК | StandartNews.com

Новаторът Кристиян Ярви дирижира радиосимфониците на старта на Салона на изкуствата

Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов се надсвирват в зала 1 на 11 май

Епично-балканската, страховито-виртуозната музикална среща на трима от най-големите майстори на импровизацията в Източна Европа ще се състои на 11 май в София. Македонският повелител на китарата Влатко Стефановски, сръбският му колега и приятел Мирослав Тадич и световният кавал Теодосий Спасов ще се съберат в зала 1 на НДК за уникален концерт. Първоначалната дата на събитието 10 февруари се наложи да бъде сменена, съобщиха от НДК. Макар тримата музиканти да свирят заедно из цяла Европа, у нас не са излизали в този състав повече от десет години. Този път събитието ще е още по-специално, защото заедно с тях на сцената ще са симфониците и Смесения хор на БНР под диригентската палка на знаменития Кристиян Ярви. Всъщност този единствен по рода си музикален прокт, озаглавен "Балканска треска", е негово дело. Той ще се изяви за първи път у нас. Грандиозното събитие ще открие тазгодишното издание на "Салон на изкуствата" в НДК.

Стефановски и Тадич бяха първите музиканти от бивша Югославия, които започнаха да свирят по целия свят. Двамата покоряват Европа с виртузните си интерпретации на балкански фолклор. Сръбският китарист живее в Калифорния, където преподава в Калифорнийския институт по изкуствата. Той емигрира като студент, но се връща в родните си Балкани за по 2-3 месеца всяка година. Свири с музиканти като Тери Райли, Пласидо Доминго, Джак Брус. Беше поканен и да свири и с "Grandmоthers", група на възпитаниците на Франк Запа. Тадич е пионер в прилагането на елементите на класически и фламенко техники за електрическа китара. Но и не само. Той е несравним импровизатор, съчетавайки балкански фолклор с блус, джаз и рок.

Световнопризнат като един от най-иновативните диригенти на ХХI век, с над 60 издадени албума, Кристиян Ярви непрекъснато развива своята програма, изпълнявайки често в един концерт класическа музика, рок и джаз парчета.

След съвместен концерт с Горан Брегович, Ярви открива колко емоционална е балканската музика и с помощта на Теодосий, Влатко и Мирослав създават този музикален проект, съчетаващ в себе си духа на балканските ритми, влиянието на циганската и еврейската музика, на джаза и хип-хопа в съпровод на симфоничен оркестър.

Билети на цени от 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв (10 лв. за ученици, студенти и пенсионери) вече се продават в касите на НДК. Закупените до момента билети важат без презаверка за новата дата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай