Айфеловата кула кацна в Благоевград

Мнозина се снимаха за спомен пред символа на Париж

Айфеловата кула кацна в Благоевград  | StandartNews.com

Поли Генова, Графа и Криско зарадваха феновете си с изпълнения на наградите на БГ радио

Заз, "Нувел вог" и млади художници пренесоха духа на Париж на фестивала "Франкофоли"

Два дни Благоевград живя с духа и музиката на Франция. Вторият фестивал за съвременна френска музика "Франкофоли" доведе в областния център на Пиринско хиляди меломани от различни възрасти. Събитието, възстановено след над 2 десетилетия прекъсване, само за 2 години се превърна в емблема на превръщането на града във фестивален център не само у нас, но и на Балканите. След шоуто на рапъра Фефе и великите "Джипси Книгс" в първата вечер, в събота бе ред на "Nouvelle vague" и ZAZ да вдигнат на крака зрителите, които бяха изпълнили площад "Георги Измирлиев". Фенове на френската музика от цялата страна и чужбина пристигнаха тук и запълниха всяко свободно кътче от центъра на града. Много от тях не намериха места в препълнените хотели и частни квартири, затова решиха да прекарат нощта след края на фестивала под открито небе. За целта бяха приготвили спални чували и палатки по поречието на река благоевградска Бистрица. Стотици младежи превърнаха градския парк в зона за отдих. Някои дори бяха опънали хамаци, другите бяха насядали върху одеяла в очакване на поредното шоу на сцената. А то не закъсня.

Броени минути след 19 ч. едни от най-обичаните френски музиканти от "Nouvelle vague" плениха публиката с песните си. Двете им вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн изпълниха френски и английски кавъри на любими парчета. Те подгряха публиката, която не спря да пее заедно с тях. А адреналинът се покачи с появата на ZAZ. Френската популярна певица, чието истинско име е Изабел Жофроа, проби на международната сцена с хита "Je Veux" от първия си самостоятелен албум през 2010 г., който става двойно платинен из Европа. Тя покори зрителите, сред които бяха главният секретар на МВР Георги Костов и съпругата му, и с някои интерпретации на емблематични френски песни. Два пъти бе връщана с бис на сцената. Всички се наслаждаваха на изпълненията на певците, морето от зрители припяваше заедно с тях и не спря да танцува. Всички заведения в центъра на града бяха окупирани от любители на френската музика. Благоевград пък съвсем заприлича на една малка Франция. Атмосферата допълваше и транспарант с Айфеловата кула пред сградата на мола. Стотици сядаха на пейката пред символа на Париж, за да се снимат за спомен от виртуалното посещение на френската столица. Мост между градовете бе и създадената френска уличка. В двата дни на фестивала млади художници рисуваха френски сюжети, най-често желязната кула на Айфел. Амбицията на ръководството на общината не спира до тук. Заедно с президента на фестивала Жерар Пон ще се работи след време тук да има поне 5 сцени. И градът да не отстъпва на френския Ла Рошел, където се провежда същото събитие - и като организация, и като изпълнители, и като посещаемост.

Вълшебството на френската музика приключи в 22 часа. Един незабравим фестивал остана в историята, но вече започва подготовката за неговото трето издание. "Невероятно е да чуеш и видиш на живо такива звезди. Явно организаторите са успели да направят всичко на ниво, за да са тук "Джипси Кингс" и ZAZ. Франция вече има своето място в "сърцето" на Благоевград", категорични са местните жители. Любителите на френската музика ще запазят спомена за шоуто завинаги. А догодина ще са пак тук, на същото място. За да си осигурят още прекрасни емоции и спомени.

След франкофолиите градът пък стана столица и на любими български песни и родни изпълнители. За поредна година тук бяха раздадени традиционните награди на БГ радио. Имаше много изненади за почитателите на българската музика. За първи път бе представен проектът на "Пендара етно" съвместно с емблемата на Благоевград - ансамбъл "Пирин". На сцената излезе и легендарната рок група "Тангра", с която отново пя Стенли. Жители и гости на Благоевград видяха любимите си изпълнители - Графа, Криско, Рафи, Михаела Маринова, Невена Пейкова, Стивън Ачикор. Поли Генова изпълни хита на Евровизия 2016 "If love was crime", облечена в оригиналния си сценичен костюм от събитието. За първи път пред публика бяха представени и нови проекти на наши популярни певци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай