Археолози в надпревара с иманярите за уникална тракийска гробница

Спешно събират дарения, за да спасят откритието

Археолози в надпревара с иманярите за уникална тракийска гробница | StandartNews.com

Тракийска гробница,  подобна на Казанлъшката и Александровската, лежи край хасковското с. Текето. На нея се е натъкнал през есента екип на доц. д-р Георги Нехризов. Могилата е в гориста местност, висока е 7 м, а диаметърът й е 40 м. Предполага се, че в гробницата има стенописи. 

Това е третата такава гробница в страната и втората в Хасковско. Опитът за възстановяване на откритите фрагменти представляват киматион - вид украса, същата като тези в Казанлъшката и Александровската гробници, съобщи доц. Нехризов, цитиран от TravelNews.bg.   

Необходимо е работата на обекта край Текето да започне спешно, защото обектът вече е нападан от иманяри. Изкопите им са десетки, те сега са затрупани, каза още  той.  

За да започне работата по обекта, който според учените, ще е от изключително значение, бе обявена дарителска кампания. Необходими са спешно 25 000 лв., с които да започнат геофизичните проучвания. Те ще покажат къде е входът на гробницата. След това предстоят още проучвания и консервация със защитно съоръжение. За разкопките ще са необходими още 65 000 лв. Надяваме се на хора с възможности и на такива с интерес към културата да помогнат. Подали сме искане до МК, но не сме оптимисти предвид ситуацията в страната  и фактът, че се заделят около 3 млн. лв. за година, а обектите, които кандидатстват, са стотици, каза още доц. Нехризов. 

Ще поставим кутия в музея и  в Александровската гробница, към която има голям интерес, като се надяваме посетителите да откликнат, коментира  директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Той каза, че щом започнат работите на обекта край Текето,ще изпрати археолози от музея.

"Стигна се молби за дарения заради ситуацията у нас. Крайно време е политиците да помислят какво се случва. Ние, хората от културата не само искаме, а можем много да дадем", каза още той. 

В ситуация без бюджет, Община Хасково  ще осигури логистиката на обекта , за да бъде разчистен теренът и подготвен за работа. 

Оригиналната Александровска гробница е в трагично положение, сигнализира доц. Нехризов.

Вече 23 г. там нищо не е направено, влагата се увеличава, иманярската дупка и запушена само с ламарина, коренища стигат до стенописите. Преди около 2 години бе направен оглед, бе решено какво да се направи, за да бъде спасен обектът, но до ден днешен нищо не е сторено, сподели безпокойството си доц. Нехризов. 

Гробницата край Александрово бе открита през 2000 г. от покойни вече проф. Георги Китов.  по- късно с помощта на Япония е изградено копие, за да се  спаси и запази оригиналният обект.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай