Шломо Минц свири и дирижира в "България"

 Шломо Минц свири и дирижира в "България" | StandartNews.com

Легендарният цигулар открива утре вечер 16-ото издание на Европейския музикален фестивал

Легендарният Шломо Минц ще открие 16-ото издание на "Европейски музикален фестивал" утре в зала "България" от 19.30 часа. Един от най-големите цигулари днес и педагог със световна слава ще бъде едновременно солист и диригент на оркестъра на Класик ФМ радио, което малко съвременни изпълнители практикуват на сцена. В програмата с творби на Бах, Б. Бритън и Чайковски ще участва и 17-годишният Мартин Зайранов. Той получи шанса за престижната изява като спечели наградата на "Кантус Фирмус" от конкурса "Млади виртуози" през 2015.

Основен акцент в програмата на форума е гостуването на виртуозния цигулар Джошуа Бел. На 13 май в зала 1 на НДК американецът ще изпълни Концерт за цигулка от Макс Брух под палката на Максим Ешкенази и творби на Моцарт, Менделсон - Бартолди и Масне. Бел дебютира на 14 с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. 49-годишният музикант е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. Има над 40 албума, отличени с престижните награди "Грами", "Mercury", "Грамофон" и "Echo Klassik". Джошуа свири на уникална цигулка от 1713 г. - "Gibson ex Huberman", изработка на Антонио Страдивариус. Изпълнителят стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото на Вашингтон, когато през 2007 г. той свири за един час като уличен музикант. През февруари 2013 г. Джошуа Бел гостува за първи път в България, като билетите за концерта му тогава бяха продадени цял месец преди събитието.

Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов подготвят нов съвместен албум с аржентинска музика и ще го представят за първи път на фестивала на 26 май в зала "България". Фестивалът включва 13 събития и в него ще вземат участие над 300 изпълнители от Италия, Австрия, САЩ, Израел. Провежда се под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и шеф на МВР, и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Форумът ще бъде закрит на 8 юни с концерта "Арт скици" на Ангел Заберски джаз квартет в София Лайв Клуб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай