Любимци на Хуан Карлос у нас

Пианистката ни Мария Мартинова води майстори на тангото на 9 април

 Любимци на Хуан Карлос у нас | StandartNews.com

За първи път у нас меломаните на класиката ще се насладят на виртуозите от световноизвестния квартет "Казалс". Прочутите испанци, наричани "квартет на новото хилядолетие", ще свирят утре в зала "България" от 19.30 часа. Нерядко квартетът е придружавал краля на Испания Хуан Карлос на дипломатически посещения, при които музикантите са излизали на сцената с изключителни инструменти като декориран "Страдивариус". Предоставяни са им лично от двореца в Мадрид. "Собствен звуков печат" възкликва за тяхната изразност "Ню Йорк таймс". Четиримата изпълнители притежават специални лъкове от епохата на барока и класиката, които им позволяват да прецизират в детайли различните музикални стилове.

В квартета са цигуларите Вера Мартинес Мехнер и Абел Томас, виолистът Джонатан Браун и виолончелистът Арнау Томас. Уникално явление при тях е, че Мехнер и Томас разменят ролите си на първа и втора цигулка.

"Много обичаме да представяме различни епохи и стилове в един концерт. В нашите програми трябва да има разнообразие, контраст. На концерта в София ще изпълним струнен квартет номер 19 в до мажор "Дисонансите" от Моцарт и ще използваме барокови лъкове. Струнен квартет номер 1 "Метаморфози ноктюрни" на Лигети ще ви пренесе в един напълно различен, унгарски свят. Накрая ще чуете струнен квартет номер 1 в до минор от Брамс", казва Мехнер.
"Казалс" е основан във Висшето училище за музика "Кралица София" в Мадрид през 1997 година. Наречен е на известния испански виолончелист, диригент и хуманист Пабло Казалс. Съставът репетира във Висшето училище по музика на Каталуния в Барселона, където живеят и преподават музикантите.

Следващият акцент в Европейския музикален фестивал е участието на ансамбъл "Тангуарда". Първокласните музиканти от различни части на света са обединени от любовта си към тангото. Основен фактор и създател на групата е нашата пианистка Мария Мартинова. На сцената в зала "България" на 9 април с тях ще танцуват Селин Руис и Жереми Бребар. Една от ярките фигури в "Тангуарда" е майсторът на бандонеона Марсело Нисинман, ученик на Астор Пиацола.
Билети и за двата концерта има на касите в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай