Връщат блясъка на "Баба Вида"

Ще започне консервация и реставрация на емблемата на града ни, казва директорът на РИМ Видин Христина Кирилова

Връщат блясъка на "Баба Вида" | StandartNews.com

През 2022 г. Антична Бонония бе обявена за едно от "Чудесата на България"

Ще започне консервация  и реставрация на емблемата на града ни, казва директорът на РИМ Видин Христина Кирилова в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Госпожо Кирилова, каква беше 2023 г. за Регионалния исторически музей (РИМ) във Видин?

- Първо, нека да е честита и успешна новата година на вас и читателите ви. За нашия музей 2023 г. беше успешна, независимо от трудностите, през които трябваше да преминем. Организирахме доста събития. Имахме международно участие в научната конференция "Демографски проблеми през вековете - измерения и перспективи".

Колегите полагат много усилия, за да вървим напред.

- През 2023 година музеят получи допълнителна помощ от над 50 000 лв. Как ще ги усвоите?

- За различни дейности. В края на годината два наши проекта, с които кандидатствахме за финансиране пред Министерство на културата, бяха одобрени. Това е успех, защото имаме нужда от закупуване на оборудване за нашите фондохранилища, както и за средновековната крепост. Финансирането ще ни помогне да направим експозиция в една от залите на крепостта. Очакваме скоро да излезе и сборникът от докладите на международната научна конференция, която се проведе във Видин. Надявам се през тази година да се случват хубави неща за музея и съответно за хората. Защото когато подобрим условията на работа, тогава ще сме по-целенасочени.

Имахме проблеми, свързани със запечатването на фондохранилищата. Това бе административна мярка към нас, трудно се работеше.  Реално половината музей е затворен, защото фондовата работа, която е основната за музейните работници, остава скрита от обществото. Надявам се нещата да се подредят. Пълната инвентаризация все още обаче, не е приключила. След описа ще се създаде добра възможност да се покаже в голяма степен това, което имаме във фондовете и хората ще могат да се насладят на историческите богатства в музея.

- Районът на Видин е богат на археологически открития и това би привлякло още повече погледа не само на местните, но и на гостите на града.

- Това е така.  Имаме с какво да се похвалим. И наши колеги са на мнението, че притежаваме изключително ценни материали,  находки, експонати. След като бъдат изложени, те ще предизвикат голям интерес сред обществеността. Надявам се да успеем да направим хубава изложба, защото през последните години изключително много археологически проучвания се направиха в областта. И важно, и ценно е да можем да покажем всичко. Ние имаме постоянна експозиция, като голяма част от нея е посветена на археологията. Тя беше открита през 2019 г. Въпреки това все още се радва на голям интерес сред посетителите и дори сред специалистите, които идват - наши колеги от други музеи остават възхитени. Разбира се, трябва да сме в крак с времето и ще обогатим експозициите, но всичко това е свързано и с много работа. Ситуацията, в която започнахме да работим, не беше никак благоприятна за нас. Тепърва ще оправим проблемите, които имахме с фондохранилищата, с наложените и наследени проблеми и ще започнем на чисто. Смятам, че с общи усилия, със сплотен екип, успяваме да излезем от ситуацията, в която се намираше историческият музей.

- През септември м. г. се срути част от стената на "Баба Вида". Тогава Вие изпратихте писмо до министъра на културата и администрацията във вашия град. Какво е състоянието на крепостта към момента?

- Доста притеснително беше, но в момента се подготвя проект за аварийно укрепване. Доколкото знам, има одобрена сума, която е за аварийни ремонтни дейности и се надявам това да се случи. През 80-те години е имало групи, които са работили по аварийното укрепване. Вярвам, че сега, след предприети мерки, крепостта да бъде укрепена.

Вероятно ще започне и работа по нейната пълна реставрация и консервация, която наистина е необходима. "Баба Вида" е емблема на града ни, една уникална крепост запазена до наши дни. Посетителите остават възхитени от нея. Посрещнахме първото семейство за тази година. Бяха изключително впечатлени. Нашата мисия и желание е хората да дойдат, да останат доволни, да научат нещо ново и така да надграждат познанията си. Опитваме се да дадем всичко от себе си.

- През октомври пък получихте ценно дарение - евангелие. Разкажете ни повече за него.

- Напоследък музеят ни се обогати с доста ценни находки - снимки, вещи, които разказват определени истории. Няма  как да не сме благодарни. В града има фамилии, които са останали забравени назад във времето. И когато получим документи от семействата им, започваме да издирваме тези хора. За да покажем каква е била връзката им с Видин и тяхната дейност тук.

Благодарим на всички дарители, защото ако не са те, може би ще загубим част от богата си история.

Старопечатното евангелие, което получихме, е било на Никола Парисиади, издадено във Виена през 1857 година. То ни беше дарено от проф. Лилия Илиева. По нейна воля рядкото издание беше предадено в отдел "История на България XV-XIX век".

На Димитровден тази година да открием изложба с всички дарения, които сме получили. Надяваме се това да се превърне в традиция.

Дарителите ще бъдат поканени и ще имаме възможността лично да им благодарим за огромната помощ.

Благодаря, че през 2022 г. Антична Бонония бе обявена за едно от "Чудесата на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай