Възрожденски къщи изненадват с чудния си облик

На 20 км. от Ловеч

Възрожденски къщи изненадват с чудния си облик | StandartNews.com

Само на 20 км. от Ловеч се намира архитектурен резерват Старо Стефаново. Въпреки че не е сред най-популярните дестинации, той има атмосфера и впечатлява със своите 96 сгради, които са паметници на културата. Там са снимани няколко от най-известните български филми. 

За пръв път селото се споменава с името Исвоте в летописи от Никополския санджак (1515). Сградите в селото са строени през началото и средата на XIX в. Исторически е доказан старобългарският му произход (едно от най - старите в областта селища). 

Старо Стефаново оформя своя специфичен облик през Възраждането, а днес е символ именно на онази отминала епоха. Селото е обявено за резерват през 1982 г. Оттогава под закрила са поставени голяма част от жилищните сгради, стопанските постройки и дори пътната настилка.

Архитектурата на селото разкрива строителните практики в района през Възраждането. Големият брой запазени сгради подробно илюстрира вариациите на типовете къщи и стопански постройки. Характерни за селото са големите зидове, които създават усещането за лабиринт.

Те са изградени от камъни, прецизно напаснати един с друг. Домовете в Старо Стефаново са най-вече двуетажни, без излишно разточителство и с почти груб строеж. Заради наклона първият етаж на много от къщите е вкопан в земята. Той обикновено се е ползвал като склад или помещение за животни, а отгоре са живеели стопаните.

Архитектурният шедьовър на селото е църквата „Рождество на Пресвета Богородица“. Тя се намира в центъра на Старо Стефаново, но за жалост през повечето време е заключена. Храмът е построен от видния възрожденски майстор уста Генчо Кънев.

Други интерсни забележителности са 1300- годишното дърво цер, селската чешма и Поповото мостче.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Румяна Нановска
преди 4 месеца

Публикувате стара и неточна информация за селото. Недопустимо е да подвеждате гостите и туристите!

Откажи