Уникална находка в Алму от времето на цар Симеон Велики

От края на 9 и началото на 10 век след Христа

Уникална находка в Алму от времето на цар Симеон Велики | StandartNews.com

Източник: БТА

Ценна ахреологическа находка от времето на цар Симеон Велики е намерена при разкопки в античната крепост Алму в Лом, съобщи за БТА ръководителят на разкопките главен асистент доктор на науките Владислав Живков от секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей към БАН. Находката е бронзов кръст, тип енколпион.

Снимка БТА

Живков смята, че кръстът е на около 1100 години и е от края на 9 и началото на 10 век след Христа и е изработен при управлението на цар Симеон Велики от 893 до 927 година.

Сходни кръстове са откривани край близкото до Лом село Якимово, както и в тогавашната столица на първата българска държава Велики Преслав. Старата столица е и вероятното място, където са изработени двата кръста от Лом и Якимово.

Ръководителят на разкопките съобщи, че тези кръстове възникват през късната античност - около 5 век след Христа. Те са били кухи в средата и в тях са поставяни мощи на светци или парчета от светия кръст, като се е смятало, че пазят преносителя на кръста.

Намереният в Лом енколпион е в пласт, обхванат от пожар във времето и трябва да бъде реставриран в лаборатория. Едва след реставрацията ще се разбере дали кръстът още пази във вътрешността си парченца от мощи на светец. Ако бъдат открити такива, то те ще бъдат предадени на някой православен храм в Лом.

Д-р Владислав Живков съобщи, че античната крепост "Алмус" някога е представлявала римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 метра и се разпростирала на площ от около 4 хектара.

Според исторически източници, които той ползва, укреплението датира от първи век след Христа и между първи и шести век на няколко пъти е било унищожавано от готи и други нашественици, след което отново е възстановявано.

Смята се, че по това време на брега на Дунав е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби на Римската империя.

По време на първата българска държава селището Алмус е отново заселено, а разкритото сега кале и помещения зад стените са били сърцето на това селище. По време на възраждането на това място е била турската махала на Лом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай